Ћупријски ликови – Миша Црњански

Crnjanski spisak

Никада се не зна шта носи дан, а шта носи ноћ. Од добротвора до прогнаника  је судбина једног Ћупричанина.

Господин Милосав Миша Црњански је живео веома скромно, иако је био Председник Моравске Банке у Ћуприји. Важио је за изразито поштеног човека. Нико никада није указао да је направио било какво противзаконито дело.

Живео је са својом супругом Јулом, девојачко презиме Манојловић, као и већина Ћупричана. Додуше, суботом и недељом би својим црним фордом ишао са супругом  у Јагодину у кафану. То им је причињавало задовољство, јер нису имали деце.

Stara Jagodina

Своје слободно време је заједно са пријатељима посвећивао и служењу локалној друштвеној заједници.  У периоду 1937.-1941. године једном недељно се састајао са члановима Ротари клуба Ћуприја Морава, било у Ћуприји или у Јагодини или у Параћину. Било је то окупљање виђених Помораваца у циљу дружења и заједничког деловања у корист житеља ова три града.

Drumski most 2222

Важио је за великог доброчинитеља, па је тако посебно финансијски помагао и ћупријску фамилију Валугани.

На несрећу за време Другог Светског рата је био принуђен да у својој кући у главној улици према Славији, поред куће Гитарића, као банкар угошћује немачке официре. Међутим, после ослобођења, доласком комуниста на власт, то му нико није узео за зло и против њега није вођен никакав судски или партијски поступак.

Као и сви добри људи и Миша је био помало наиван. Ћупричанин Света Турчин, који је имао стругару у близини Микићевог моста, из злобе и пакости заплашио је Мишу Црњанског да ће комунисти да га ухапсе као окупаторског сарадника и да ће да буде тајно стрељан поред Велике Мораве тако да ни гроб неће да му се зна. Понудио му се да га спаси од комуниста и да га за велики новац илегално пребаци у Турску.

Тако је и било. Милош Миша Црњански је оставивши ненадано супругу Олгу у Ћуприји, преко Турске емигрирао у Аустралију.

Када је све откривено, комунистичка власт је ухапсила Свету Турчина и осудила га због помагања Миши Црњанском да емигрира. Истовремено је покренут и јавни кривични поступак против Црњанског.

Вредан и учен Миша Црњански је у Аустралији започео велики посао отворивши погон за производњу алкохолних пића. Све његове мисли су ипак биле у Ћуприји поред Јуле. Слао јој је нежна писма стално.

Комунистичка власт није имала самилост према Јули Црњански. Онемогућено јој је да ради, тако да је једва преживљавала. Сестричина Олга Валугани и комшије су јој помагале колико су могле, плашећи се освете ћупријских моћника. Повремено би добијала и доларе из Аустралије. Иако у животу није ни мрава згазила, испаштала је као највећи народни непријатељ. Иако оболела и изнемогла здравствено осигурање је добила тек пред смрт захваљујући Гути Марковићу, брату Саве Цокуле.

Јула је умрла усамљена и понижена, сахрањена је на ћупријском гробљу.

Господин Милош Миша Црњански је остао до краја живота у Аустралији. Тамошња локална власт га је сахранила.

Судбина уме да се поигра са људима.

Порекло фамилије Црњански у Ћуприји везује се за 1848. годину. Црњански су заједно са још стотину породица из Војводине  дошли у Ћуприју и ту се населили. Иако су од државе добили имање, нису се бавили искључиво земљорадњом. Миша, којисе родио у Ћуприји, најпре се бавио трговином алкохолних пића, па када је у Краљевини Југославији сазрело време 1928. године посветио се банкарству. Био је истовремено и велики банкар и велики човек.

Аутор:

Душан Стаменковић

Glavna ulica 1937

 

Advertisements

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: