Ћупријски ликови – Миша Црњански

Crnjanski spisak

Господин Милосав Миша Црњански је живео веома скромно, иако је био Председник Моравске Банке у Ћуприји. Важио је за изразито поштеног човека. Нико никада није указао да је направио било какво противзаконито дело.

Суботом и недељом је својим црним фордом ишао са супругом Олгом у Јагодину у кафану. У периоду 1937.-1941. године једном недељно се састајао са члановима Ротари клуба Ћуприја Морава, било у Ћуприји или у Јагодини или у Параћину.

Важио је за великог доброчинитеља, па је тако финансијски помагао и фамилију Валогани.

За време Другог Светског рата је био принуђен да у својој кући у главној улици према Славији, поред куће Гитарића, као банкар угошћује немачке официре. Међутим, после ослобођења, доласком комуниста на власт, то му нико није узео за зло и против њега није вођен никакав судски или партијски поступак.

Као и сви добри људи и Миша је био помало наиван. Света Турчин, који је имао стругару у близини Микићевог моста, из злобе и пакости заплашио је Мишу Црњанског да ће комунисти да га ухапсе као окупаторског сарадника и да ће да буде стрељан. Понудио му се да га за велики новац илегално пребаци у Турску.

Тако је и било. Милош Црњански је оставивши супругу Олгу у Ћуприји, преко Турске емигрирао у Аустралију.

Када је све откривено, власт је ухапсила Свету Турчина и осудила га због помагања Миши Црњанском да емигрира. Истовремено је покренут и кривични поступак против Црњанског.

У Аустралији је Миша Црњански започео велики посао отворивши погон за производњу алкохолних пића. Све његове мисли су биле у Ћуприји поред Олге. Слао јој је писма стално.

Комунистичка власт није имала самилост према Олги Црњански. Онемогућено јој је да ради, тако да је једва преживљавала. Комшије су јој помагале. Повремено би добијала доларе из Аустралије. Здравствено осигурање је добила тек пред смрт захваљујући Гути Марковићу, брату Саве Цокуле. Олга је умрла и сахрањена је у Ћуприји.

Господин Црњански је остао до краја живота у Аустралији. Локална власт га је сахранила.

Порекло: Црњански су заједно са још стотину породица из Војводине 1848. године дошли у Ћуприју и ту се населили. Иако су добили имање, нису се бавили искључиво земљорадњом. Миша се најпре посветио трговини алколним пићима, па када је у Краљевини Југослвији сарело време 1928. године посветио се банкарству.

Аутор:

Душан Стаменковић

 

Advertisements

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: