NIGHT CLUB

neonska reklama

„Ноћни клуб“ је постао култно место и улазак је био привилегија малобројних. Узалуд су долазили момци са девојкама (које нису плаћале резервацију) из Бора, Зајечара, Крушевца, Крагујевца… Јагодинци и Параћинци су могли само да завиде Ћупричанима.

Ravno

Неонска реклама изнад степеница којима се силазило у подрум хотела „Равно“ из улице просветитеља Доситеја Обрадовића била је најава за нешто што се виђало само у метрополама. Диско кугла на плафону, пригушено светло, сепареи за два пара, музика са грамофонских плоча, виски уместо уобичајене домаће брље,… све је било као у најновијим западњачким филмовима.

преузимање (1)

2067587-led-disco-gula-disco-svetlo-3

Беше то време непосредно након великих студентски демонстрација у највећим европским градовима, време када је друг Тито подржао београдске студенте, време када су Руси дивљачки окупирали Чехословачку због чега су и ћупријски војни резервисти хитно послати ма границу са Мађарском.

Италијански богати ловци су безбрижно долазили у Ћуприју, паркирали би своје луксузне ферарије и ламборџиније на тргу испред хотела „Равно“, а локални момци су због италијанских шармера страховали за своје девојке. Нестварна илузија америчког сна била је на филмском програму у биоскопу који је и даље носио прозаично име „Занатски Дом“.

hotel RAVNO Milenkovic Zivomir ZOCA

Glavna ulica centar 334

Друга врста пропусница је важила за све оне који су желели да иду у кафану у приземљу Дома ЈНА, где се налазила и модерна куглана, а филмски репертоар је био још увек соцреалистички. Додуше, војници на улазу су знали да окрену главу на другу страну када би видели лепу девојку која је имала у пратњи ћупријског момка са уредно подшишаном кратком косом. А они дугокоси момци су могли суботом и недељом на јутарњу филмску представу цртаћа Волта Дизнија. Преко лета је у атријуму Дома ЈНА поред уметничке фонтане била свирка уживо.

Nisic
Аца Нишић

Непосредно пре отварања „Ноћног клуба“ саграђен је у парку поред Велике Мораве ресторан „Плоча“. Ту су се преселиле лумперајке из „Синђелића“, који је дуже од пола века био симбол друштвеног статуса у целом Поморављу и Ресави. Тома Здравковић, Горица Илић, чика Вуле Јефтић, Аземина Грбић и други музичари тога времена, правили су изврсно расположење у нестварном амбијенту поред реке.

Ploca konobari

Имала је тада Ћуприја и кафану „Ловац“ у којој се сваке ноћи одвијао стриптиз програм. Због тога су се пословни ручкови углавном завршавали у ситне сате. Дуго се скривало од јавности, односно од наивних домаћица, које су све лепотице биле звезде ноћи. Пословни људи су се међусобно дискретно обавештавали о лепотицама ноћи. 

Kafe Mazestik

Данас мало ко може да поверује да на Сави и на Дунаву тада нису постојали речни сплавови, био је само један ресторан на ушћу до Музеја модерне уметности. Звонко Богдан је певао сваке вечери у једном омањем хотелу код излаза из теразијског тунела, а ноћни живот је постојао само у „Лондону“ и у „Мажестику“. Главни град је могао да позавиди маленој Ћуприји.

Такво је то време било некада. Људи су се променили, навике су се промениле. Телевизија и интернет су заменили кафане и биоскопе…, односно блиско дружење.

Вера Николић и много других спортиста су постали легенде уз ненадмашног спортског новинара и ТВ коментатора Ћупричанина Драгана Никитовића.

Vera Nikolic
Вера Николић

Узгред, наш Добричевац је тада у Немачкој био главна фаца међу дилерима дроге. Због њега нико није смео у Ћуприју да донесе ни бенседин, а камоли нешто друго!

Ћуприја 1970
Главна улица у Ћуприји – 1970. година

Можда ће опет да дође време да Ћуприја добије модеран ноћни клуб, па да опет постане центар овог дела Србије, никад се не зна, зар не?

Аутор: Душан Стаменковић

6 thoughts on “NIGHT CLUB

Add yours

  1. To su bili dani , danasnja generacija zaista treba da nam zavidi. Živelo se „punim plućima“ i sada imamo o čemu da pripovedamo. Svaka čast za ovaj članak. Zvonko Hotel u kom je Zvonko Bogdan pevao je „UNION“ u Kosovskoj ulici.

    Свиђа се 1 person

  2. Стаменковић Душан
    Evo copy-paste jedne poruke koju sam dobio od prijatelja:
    „Prvo moje stalno zaposlenje u SLOGI je bilo u disko klubu kao disk dzokej. Prvi disko klub u Pomoravlju je bio dole u podrumu hotela RAVNO. Na njegovom otvaranju je svirala „YU grupa“ sedamdesetih, neznam tacno godinu, saznacu. Setih se sada da je i na PLOCI dva puta pevao bard nase zabavne muzike MIKI JEVREMOVIC. Seticu se ima nekih lepih anegdota za tvoju pricu dole iz diska“

    Свиђа ми се

  3. Malo pre nocnog kluba je bio samo disko klub i to je bio odlican izbor za vece vikendom.Posto je moj brat bio jedno vreme disk dzokej ,cela uza i sira familija je sa retkih putovanja u inostranstvo donosila ploce.Nistalgija.Bravi,Dule

    Свиђа се 1 person

  4. Redovno sam posecivala Nihgt club. Mislim, da je prvi diisk dzokej, sada pokojni Tomica. Cupricanin, koji je ziveo u Beogradu, Londonu…donosio je popularnu muziku. Secam se i jednog doceka Nove godine u tom klubu, mislim da je bila ’69-’70. A tacno je pio se viski i jelo nesto uz pice…A sada zapalise zgradu bioskopa…koji je to olos , koji se nakotio !!!

    Свиђа се 1 person

  5. Da, Cuprija je tada bila Centar Pomoravlja. Secam se prve i moderne Diskoteke u Hotelu Ravno, tzv Rupa. Druga diskoteka Partizan i treca Jadran kod Zel. Stanice. I Jagodinci i Paracinci dolazili kod nas, a danas.pesma Leta u Domu Jna, Olimpiski Bazen, Plivacki Klub, Vaterpolo klub. Plaza na Moravi,Mulen Ruz kafana, Setnja Nedeljom na Brani, “ 2 jezera, Dzungla, Sindjelic kafana , Kasina, Lovac, Kantina,Fudbalski klub Morava, Radnicki,Angropromet, Mip, Zitomlin, Cuprija, Rukomet Radnicki, Kosarka Morava, Odbojka,Streljacki klub Sah klub, Izvidjaci, Atletika…I mnogo sto sta….pozdrav Brada…

    Свиђа се 1 person

Оставите коментар:

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑