ВУДУ НА СРПСКИ НАЧИН

bogomolja

Људи су људи на целој земаљској кугли, имају исте муке и исте жеље. И писмени и неписмени се заљубљују у погрешне особе, пате, моле, проклињу, свете се…. Разбољевају се од неизлечивих болести.

Врачеви постоје вечно. Некада лече, некада застрашују, некада су вође. Познају кретање звезда и лековита својства биљака.

Било је много богова, па онда само један или ниједан. Верују људи и не верују. Моле се с погледом у небо. Моле се у цркви, у катедрали, у џамији, у богомољи….

Гледају људи у календар, јулијански, грегоријански, кинески, јеврејски…

Ал` кад мука притисне човека, онда се хвата и за оно имагинарно. После, када све лоше остане иза њега, он почиње да верује у необјашњиво.

Идући путем из Ћуприје ка Деспотовцу долази се до тромеђе села Вирине, Бигреница и Бељајка. И ту, на месту где се сусрећу сва три села, налази се једна богомоља.

Богомоља није исто што је и црква, иако је на крову крст.

Ту, испод пута, помало скривена, сазидана од незнано кога, са столом и клупама, поред крста украшеног цвећем, богомоља мирно очекује своје посетиоце.

У суседном селу се људи обраћају мртвима за живе. Ту се гата, мрмља, шапуће, призивају се духови. Не обраћа се своме Богу.

Кажу да је влашка магија једна од најачих на свету и да само одабрани могу да продру у њене тајне.

С колена на колено се преноси, ништа се не записује, све остаје у кругу породице. Бајалице и ритуали се изговарају на влашком језику.

Да ли је БЕЛА магија јача од ЦРНЕ магије?

Да ли црна магија води у лудило или у смрт?

Могу ли лекари да препознају болести изазване магијом? Да ли су симптоми депресије, несвестице, главобоље, лупања срца, … нагле промене расположења, симптоми магије?

Људи верују и не верују, али се већина плаши и да прича о ономе што су лично доживели. Ћути се.

Страхом се влада одвајкада, и сада и убудуће!

Аутор:

Душан Стаменковић

One thought on “ВУДУ НА СРПСКИ НАЧИН

Add yours

  1. Имала сам прилику да слушајући на радију емисију деведесетих година у време трајања рата у Хрватској када водитељ емисије у уводу представља гошћу у студију као једну од тренутно најбољих пророчница у СФРЈ. На питање водитеља када ће се и како завршити рат одговара:“Италијани ће напасти Истру,па ће се Срби и Хрвати ујединити у борби против Италијана.“Ово сам добро запамтила .А што се тиче магије или врачки познавала сам жену која је веровала у све то,али јој се ни једна магија није остварила.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: