ПРЕОБРАЖЕЊЕ

Споменик на Иванковцу

О вашару у Ћуприји на дан Преображења Господњег говори се скоро два века уназад.

Вашари се одржавају на Благовести (07.04.), на дан Тројице, првог дана духова (крај маја месеца или почетак јуна), на Преображење Господње (19.08.) и на Крстовдан (27.09.). Највећи вашар је у августу месецу. Све је почело давне 1835. године на Лудом пољу, далеко од вароши, коју је Милош Велики стварао на простору турске касабе досељавањем Срба из околних насеља Жировнице, Мрчевца и Мућаве. Међу разним писаним документима постоји и један који указује да је 1937. године због епидемија куге у Јагодини из мезулане у Јагодини у Ћуприју послато десет коња, који су били смештени у вашарским колибама, а све по дозволи епидемиолога Карола Нађа који је становао у Ћуприји.

Назив вашар потиче од мађарске речи „vásár“, турски назив је пазар „nedelja“, грчки панађур „panegyris“.

И празник Преображење Господње углавном се везује за вашар. Мало који Ћупричанин се сети да се баш на тај празник давне 1805. године догодила и важна битка између српских устаника и турске војске. О Боју на Иванковцу су историчари рекли скоро све – шта је претходило сукобу, како се одвијала неравноправна борба, ко је испалио из топа судбоносно ђуле… Значај Боја на Иванковцу за стварање српске државе је немерљив, иако је Први српски устанак угушен.

Стева Писар је опалио топ са Карађорђевог брда

Поред шанчева на Иваковцу направљен је пре око пола века споменик војсковођи. Аутор је уметник из Ћуприје. На његовој сахрани на ћупријском гробљу у марту ове године било је присутно само неколико људи.

У данашње време на Иванковац дођу политичари који сваку народну несрећу, устанак, поплаву, светску заразу вирусом, … свако страдање Срба, користе да учврсте своју власт. Положе скроман венац на споменик јунаку чије име истог тренутка забораве, одрже унапред спремљени говор пред телевизијским камерама и малобројним светом и задовољно трљају руке. Знају да ће бављењем политиком да профитирају, да ће обичним додворавањем народу да задрже своје привилегије, да ће да задрже добро плаћене послове у разним управним одборима, да ће… да ће на крају и пензију да стекну са мало или нимало правог радног стажа.

Верни слушаоци политичког говора, одржаног на историјски важном месту, биће поносни на светлу прошлост свог народа, вероваће да су „небески народ“ и да је будућност обојена у све пинкове колор нијансе. А по завршетку полагања венца на споменик, они који нису позвани на свечани ручак, отићиће на вашарске мекике.

вашарске мекике

Руку на срце, ипак су мекике на вашару слађе од оних из пекаре.

У време пандемије социјална дистанца од два метра на вашару је немогућа. И баш та блискост међу људима даје сваком појединцу сигурност сутрашњих дана.

Ето, преживела се и епидемија куге давне 1937. године. Тако ће и ова данашња пандемија да се преживи.

Преживеће и вашар.

А време ће да се преобрази, летња жега ће да уступи место све хладнијим јутрима.

Реплика топа којим је убијен турски паша

One thought on “ПРЕОБРАЖЕЊЕ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: