ВЕЗИРОВИМ СТАЗАМА

reka Ravanica
река Раваница

Пустоловине Хаклибери Фина поред реке Мисисипи били су некада подстицај да клинци маштају о непознатим доживљајима у природи и сусретима са свакојаким људима. Данас се све променило, видео игрице и јутјубери утичу на сасвим другачију машту дечака и девојчица.

Морам да признам да сам као дете које је живело у центру Ћуприје, у згради са много школараца, понајвише времена проводио тумарајући поред Велике Мораве и Раванице. Корпом смо ловили рибу, завлачили смо руке испод воде у корење дрвећа тражећи кленове, висили смо на лијанама, заглављивали се у речном муљу, купали у језеру у Ади… Мрзели смо долазак септембра месеца. Додуше, на крају смо ипак били добри ђаци и углавном смо сви дипломирали на неком од факултета у Београду, ређе у Нишу.

vajarsko delo prirode
вајарско дело природе

Позив Јована Јанковића да ме поведе на Везирово брдо и обале реке Раванице узводно од моста на ауто-путу, обрадовао ме је и вратио у време детињства. Знао сам да је он добар познавалац свих стаза у путељака поред Ћуприје. Наравно да сам понео фото-апарат.

Јовановим модерним теренцем смо се возили и тамо где ниједан ауто не би могао да прође. Па ипак смо до крајњих циљева морали највише пешице.

На падинама Везировог брда има више десетина нових викендица поред којих воде узани земљани путеви. До општинске виноградарске куће има и утабаног макадама. Нажалост након изградње гасовода, не само да су уништени многи виногради и воћњаци, него су и пресечени путеви. Остале су гомиле земље које су биле вишак након затрпавања гасовода. Када неће човек, онда ће временом сама природа да се побрине да опет све буде како треба. Баш ми је криво што је ћупријски инжењер надзорни орган за изградњу гасовода од бугарске границе ка Дунаву, јер ако је стање у Ћуприји овакво, шта мислити за друга места.

gasovod na Vezirovcu
траса гасовода
trasa gasovoda
Гасовод – поглед са Везировца ка Иванковцу

Изненађујуће је да у густој шуми, лево и десно од путељка који се једва разазнаје, постоји свакојаки пластични отпад који се ту нашао због небриге појединаца. Делује као нормално да се поред пољских путева наилази на гомиле грађевинског шута и свакојаког смећа. Али је несхватљиво да неко исипа из тракторске приколице земљу баш у канал поред пута, у канал који служи за одвод велике количине кишнице.

Пре Другог светског рата било је доброчинитеља који су својим новцем градили за опште добро разне објекте. У граду су то биле куће које су служиле за смештај сиромашних ђака из других места, школске зграде, библиотеке… Остајале су задужбине. За ожеднеле путнике су ван насеља грађене чесме. Има много таквих примера који су данас незамисливи. Додуше сада имућнији грађани дају новац за изградњу цркви, као да ће тиме да окају неке своје грехе.

Cuprija cambura Ljubicanovic tekst
текст исклесан у камену
Cuprija cambura Ljubicanovic
чамбура Љубичановић
Cuprija Lekina cambura Petkovic
Лекина чамбура – Петковић 1937. године

У подножју Везировог брда постоје два извора воде, две чамбуре. Писао сам о чамбурама, сада користим прилику само да их фотографишем. Идући од једне ка другој чамбури свраћамо код пријатеља који је из Ћуприје дошао у викендицу. Док уобичајено из малих чашица по старом и добром српском обичају сркућемо домаћу шљивовицу, причамо о корона вирусу који се у граду опет разгоропадио.

jez
јеж

Малени јеж који се креће поред ивице пута доказује нам да је природа здрава средина и да човек то мора да поштује. Поред реке Раванице улазимо у воћњак препун старих сорти јабука, шљива,… Ту су и трешње, оне које имају бели плод. Крушке су оне „домаће“ – ситне. Лешник се разгранао близу огромне крошње ораха. Родило је воће, гране су се савиле до земље. Нема овде хемије, ништа се прска, доказ су крупне јабуке са црвима.

jabuke
непрскана јабука
most na Ravanici
мост на Раваници

Под будним оком великог чуваркуће прелазимо преко узаног моста на другу обалу реке и долазимо до места где се некада налазила манастирска воденица. Све је зарасло у шибље. Причамо како су се на овом месту састали млади из Ћуприје и Параћина и формирали партизанску чету. Да ли су им идеали били прави или су били само заведени руском пропагандом?

Cuprija Ravanica Manastirska vodenica
Место где се налазила манастирска воденица

Јован је староседелац у Ћуприји. Познаје све фамилије. Показује ми винограде, воћњаке, њиве и ливаде и објашњава чије је шта. Коментаришемо да је велико зло што наследници сада живе далеко од Ћуприје, далеко и од Србије. Јесте да је овде права рајска земља, да имамо лепу климу, да је земља плодна, да не оскудевамо у рекама, али…

Тамо далеко, где су сада наши потомци, и пољски путеви су асфалтирани, бициклистичке и пешачке стазе су уређене, до сваке чамбуре би се лако дошло и онда уживало у дебелој хладовини. Џабе што је Ћуприја на две реке, када мало, мало, па нема воде у водоводу, када… Нема сврхе набрајати шта би све могло да буде лепше и боље него сада.

Cuprija Nedeljkova vodenica jaz
Остаци јаза на Раваници

На реци Раваници још постоји јаз одакле је вода јаругом ишла до Недељкове воденице. Нема више старе воденице, остао је само јаз. А узводно од јаза корито реке прави скоро пун круг – погледаш лево река, погледаш десно река. Поиграла се природа. Покушавам да направим што боље фотографије, да остану за будућа времена, као и за наше људе који живе широм света.

Пре око два века Милош Велики је најурио Турке из Ћуприје. Онда је касабу претворио у варош тако што је мештане Жировнице, Мућаве и Мрчевца преселио ка ушћу Раванице у Мораву. Док се спуштамо са Везировог брда гледамо место где је некад било село Мрчевац. Нема ту више никаквих трагова насеља. Остала је само прича.

Келти, Римљани, Турци и свакојаки други народи боравили су овде. Испод земље се крију и трагови Винчанске културе стари око седам хиљада година. Свега има поред Ћуприје, а још када би постојали и одговарајући путокази…

Без доброг теренског возила и без удобних ципела за пешачење, не вреди покушавати да се крене везировим стазама. Наравно да је сада неопходан и добар водич.

Jovan Jankovic sa psom
водич и чувар

3 thoughts on “ВЕЗИРОВИМ СТАЗАМА

Add yours

  1. Jeste divno,ali ljudi bez ekoloske svesti se svojski trude da uniste prirodu.Tvoj trud da nas podsetis na lepote naseg kraja je hvale vredan,A i tvoje opomene za sve ono dobro sto je moglo da bude uradjeno a nije.Hvala,Dule.

    Свиђа се 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: