ЋУПРИЈСКE ЛИЧНОСТИ – др АБРАХАМ

На поду спаваће собе, непосредно поред кревета, затечена је у локви крви корпулентна четрдесетогодишња жена. Лежала је на поњави, на леђима, глава јој је била окренута ка северној страни. Била је потпуно гола. Полицајци су је затекли прекривену кошуљом.

На њеном врату се видела велика повреда, од потиљка, па до јабучице која је била пресечена. Рана је била дубока, све до кости. Рана је имала два крака, један се пружао од гркљана до испод угла доње вилице с десне стране; а други крак од тога угла хоризонтално ка потиљку. Оба крака чине туп угао. На глави је имала и више модрица – на горњем и доњем капку десног ока и одмах више десне веђе налазе се модрице, нос од корена па све до врха био је модар и при врху згњечен; на десној вилици до ува, са леве стране модрица.

На рукама и ногама, као и на леђима, имала је модрице и површинске огреботине коже.

На месту где је лежала текла је крв са обе стране главе, а нарочито са леве стране отегла се бара од врата па до колена, а с десне стране од врата па испод ње, за пола метра, до лакта десне руке.

На кревету и на чаршафу који је био смакнут на патос, није било трагова крви. Једна столица лежала је претурена преко прага, на вратима лекарске ординације, кроз која се улазило у спаваћу собу. Никаквих других трагова, било од крви било од блата, није било. Време је било кишно и напољу блато.Ни у авлији нису нађени никакви трагови који би показивали долазак некога са стране, сем једне свеже крвне мрље.

Све је указивало да се жена бранила од убице који је претходно био са њом у кући, односно није ушао у кућу из авлије.

Несрећна жена се звала Клара, била је удата за др Аврама Минделбаума.

Аврам – Абрахам Манделбаум је рођен 1848. године у Цариграду, медицину је завршио у Минхену. Оженио се и са Кларом је имао једног сина. Као лекарски помоћник је радио у Пиротској болници од 13. октобра 1881. до 1883. године, потом је прешао у војну службу. Био је учесник је Српско-Бугарског рата рата 1885. као санитетски поручник. Током 1895. и 1896. године др Аврам  Манделбаум је био на служби у болници у Бољевцу па потом у Крагујевцу. Ту је положио државни испит па је одатле изабран за лекара општине Ћуприја. Настанио се у Ћуприји где је радио као болнички, општински и приватни лекар до 1898. године.

Дана 5. јуна 1898. године убијена је Клара Манделбаум.

Абрахам Манделбаум је због убиства провео две године у Београдском казненом заводу. Умро је у Београду 1909. године. Његов син Јевђеније (Евгеније) био је војни апотекар.

Др Абрахам Манделбаум је био Јеврејин који се као и многи други Јевреји доселио у Србију у 19. веку. Било је то време веома брзог развоја младе државе због чега је била привлачна за многе који су били рођени у тадашњој Аустругарској, Чешкој, Пољској, Италији, Турској… Странци су долазећи у Србију са собом доносили свој финансијски капитал, градске навике и пре свега стручно знање. Ништа није чудно што су многи од њих били Слободни зидари.

Масонска ложа „Побратим“ основана је у Београду.  Свечано уношење светлости у ложу је обављено 02. фебруара 1891. године. За првог Старешину ложе је изабран Ђорђе Вајферт. Ложа „Побратим“ је брзо напредовала. Већ крајем прве године је бројала 28 чланова, а крајем друге 42 Брата. Није познато да ли је др Абрахам Манделбаум припадао ложи „Побратим“ од њеног оснивања или касније.

Ђорђе Вајферт

Захваљујући неком од Слободних зидара, којих је у Србији било и у државној власти, судска неправда према др Абрахаму је исправљена и он је ослобођен кривице за убиство своје жене Кларе.

Убица Кларе Манделбаум је био породични слуга Божин који је неколико пута мењао одбрану пред судом. Према једној верзији Клара га је оптуживала за крађу у кући, па је морао да је убије како би сакрио лоповлук.  Према другој верзији Клара се случајно сама заклала. А коначно је тврдио да је за новчану награду само помагао доктору који је лично убио своју жену.

Узалуд се доктор бранио да уопште није био код куће када му је жена убијена. Прихваћено је „признање“ слуге Божина који је на крају једногодишњег суђења 1899. године тврдио да је био сведок када је доктор заклао своју жену у спаваћој соби у раним јутарњим сатима 5. јуна 1898. године.

Према доступним подацима крајем деветнаестог века јеврејске породице су живеле у Јагодини и у Параћину. Остало је незабележено да ли је у Ћуприји поред др Абрахама Манделбаума и његове жене Кларе било и других Јевреја.

Ћуприја је као гарнизонско место стално имала лекаре и ветеринаре. Град је добио своју болницу 1881. године и од тада је у Ћуприји службовало много познатих лекара. У аналима болнице нема података о др Авраму – Абрахаму Манделбауму.

One thought on “ЋУПРИЈСКE ЛИЧНОСТИ – др АБРАХАМ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: