НАША ЈОВАНА ЈЕ СВЕТСКА

Светске концертне дворане су угостиле Јовану – Salle Gaveay -Paris, La Halle aux Grains-Toulouse, Basilique de Fourviere-Lyon, Theatre Salle Poriel-Nancy, Teatro Carlo Felice-Genova, Auditorium RAI-Torino, Auditorium di Milano-Milano, Teatro Sociale-Mantova,  Hangzhou Grand Theater-Hangzhou, Shaoxing Grand Theater-Shaoxing, Jinhua Theater-Jinhua, Ningbo Grand Theater-Ningbo, Zhoushan Theater-Zhoushan, Huzhou Grand Theater-Huzhou и многим другим). Зли језици би рекли недовољно, али Јована нема ни 30 година и будућност је тек пред њом.

Јована

Остварила је запажене наступе не само у оквиру класе и Катедре, већ и бројне самосталне солистичке концерте у нашим најистакнутијим салама: Задужбина Илије М. Коларца (Музичка галерија и Велика дворана), Гварнериус-Центар лепих уметности Јована Колунџије, САНУ – Галерија Српске академије наука и уметности, ДКЦБ – Дечји културни центар Београда, Галерија АРТГЕТ, Сава Центар, Кућа Ђуре Јакшића, СКЦ – Студентски културни центар, Музеј Народног позоришта, Модерна галерија Лазаревац, Културни центар „Милош Црњански“, Сала Градске Куће Ужице… Свирала је као солиста са камерним оркестром Камерата Сербика на Новогодишњем концерту у великој сали Сава Центра. Такође је наступала и као солиста уз пратњу камерног гудачког оркестра БГО Душан Сковран у Великој дворани Коларчеве задужбине, изводивши виртуозни комад „Интродукцију и рондо капричиозо“ од Камиј Сен-Санса.

Поред Србије наступала је и у следећим државама:  Словенија, Аустрија, Италија, Француска, Црна Гора, Јерменија, Македонија, Немачка, Холандија, Кина… Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Моцартини Фестивал 2007. у Италији, Espressivo Music Festival 2010. Цетиње, Марибор Фестивал 2014 у Словенији, Опероса Опера Фестивал 2016. год. Херцег Нови, Трибина композитора 2016. Београд, Мокрањчеви дани 2017. Неготин, Фестивал Руске музике Бољшој на Мокрој Гори 2015, 2016, 2017. и 2018. год, Интерфест 2017. Македонија, Кustendorf Classic 2019. Дрвенград, Мишићеви Дани 2019. Мионица.

Јована Стошић је рођена 1992. године у Ћуприји.

1998. – Школа за музичке таленте у Ћуприји

Почела је да свира виолину са 6 година у „Школи за музичке таленте“ у Ћуприји, где је завршила основно и средње музичко образовање у класи проф. Татјане Бошковић и проф. Јована Богосављевића. У име Краљевског Дома Карађорђевића јој је на Белом двору уручена награда за ученика генерације (2007/08). Добитник је награде за најбољи дипломски испит „Школе за музичке таленте“ у школској 2007/08. Наступала је на концертима школе у земљи и иностранству, као солиста, камерни музичар и као концертмајстор. Основне и Мастер академске студије завршила је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи ред. проф. Гордане Матијевић-Недељковић. Завршила је и Специјалистичке академске студије, одсек Виолина, на ФМУ у Београду у класи ред. проф. Гордане Матијевић-Недељковић. Тренутно је на завршној години Докторских академских студија, одсек Виолина, у класи ванр. проф. Марије Шпенглер.

Добитница је аустријске стипендије за летње усавршавање у Аустрији на летњој академији „Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest“ 2009. Добитница је и награде из фондације „Мерима Драгутиновић“ као најбољи дипломирани студент виолине студијског програма гудачких инструмената у академској 2012/13. години. Такође је добитница првих награда, републичких и интернационалних такмичења (међународно такмичење у Нишу, Стрингфест у Сремској Митровици, Републичко такмичење музичких и балетских школа). Добитница је Гран-при награде Међународног Фестивала словенске музике 2019. Добитница је Сокој конкурса 2019. где је у оквиру свог пројекта „Музика српских аутора за виолину и клавир“ извела дела Ј. Славенског, Љ. Марић, М. Живковић, М. Михајловића и И. Јевтића на концертима у Београду, Новом Саду и Ужицу. Добитница је престижне награде коју додељује УМУС „Најуспешнији млади уметник у 2019. години“…

Јована – виолина

Остварила је Јована Стошић запажене наступе не само у оквиру класе и Катедре, већ је имала и бројне самосталне солистичке концерте у нашим најистакнутијим салама: Задужбина Илије М. Коларца (Музичка галерија и Велика дрворана), Гварнериус-Центар лепих уметности Јована Колунџије, САНУ – Галерија Српске академије наука и уметности, ДКЦБ – Дечји културни центар Београда, Галерија АРТГЕТ, Сава Центар, Кућа Ђуре Јакшића, СКЦ – Студентски културни центар, Музеј Народног позоришта, Модерна галерија Лазаревац, Културни центар „Милош Црњански“, Сала Градске Куће Ужице… Свирала је као солиста са камерним оркестром Камерата Сербика на Новогодишњем концерту у великој сали Сава Центра. Такође је наступала и као солиста уз пратњу камерног гудачког оркестра БГО Душан Сковран у Великој дворани Коларчеве задужбине, изводивши виртуозни комад „Интродукцију и рондо капричиозо“ од Камиј Сен-Санса.

Јована Стошић је виолинисткиња са значајним искуством у интерпретацији савремене музике. На њеном репертоару су многобројна савремена дела, која је изводила како соло, тако и у сарадњи са гудачким квартетом Мокрањац и камерним оркестром Гудачи Светог Ђорђа . У процесу рада на свом докторском уметничком пројекту извела је две светске премијере у сарадњи са пијанистом Александром Синчуком “Соната за виолину и клавир’ ‘и “Пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Тројеручице хиландарске“ српског композитора Светислава Божића.

2015. – Јована Стошић

Као Сарадник у настави на Студијском програму Извођачке уметности – модул Виолина, била је ангажована на Факултету музичке уметности у Београду, у академској 2014/2015. години. У оквиру пројекта “Сусретања” је позвана од Факултета Уметности Универзитета у Приштини, Звечан-Косовска Митровица да одржи концерт и Мастер клас. Као концертмајстор је наступала са Опероса Студио Оркестром. Била је члан камерног оркестра Свети Ђорђе, са којим је наступала и као концертмајстор. Још као студент била је ангажована у оркестрима БГО Душан Сковран , Камерата сербика, Метаморфозис и Макрис. Члан је америчког камерног оркестра Classical Concert Chamber Orchestra, са којим је наступала, и даље наступа у многим концертним дворанама широм света.

Солистички концерт

Јована воли да повремено наступа са естрадним уметницима, са Здравком Чолићем, Жељком Бебеком, Јеленом Томашевић, Бисером Велетанлић, Слободаном Тркуљом…

Члан је реномираног гудачког квартета “Мокрањац” са којим наступа у земљи и иностранству.

Члан је Удружења Музичких Уметника Србије.

Јована Стошић се усавршавала на мајсторским курсевима код: Хагaи Шахам, Естер Перењи, Дејвид Такено, Дмитри Семсис, Игор Петрушевски, Љубомир Михаиловић, Маја Јокановић, Владислав Бобић, Весна Станковић, Гордан Николић, Јован Колунџија…

Јована је позвана 2021. године да у Лос Анђелесу наступа на Фестивалу интернационалних лауреата, пошто је једна од 24 изабраних из целог света. Због пандемије и локалних правила о корона вирусу настао је проблем у самом Лос Анђелесу, па се све одлаже за годину дана.

У мноштву података који красе лепу Ћупричанку може да се заборави да се нагласи да је њен прадеда Трифун Стошић некада био председник општине Ћуприја, а да га данас старији Ћупричани радије спомињу као власника надалеко познате кафане „Касина“ која је несрећно разрушена 1999. године.

Наталија и Ђорђе Стошић

Мало је вероватно да у центру Ћуприје, на месту где је некад била „КАСИНА“, а сада је зграда у којој живе Стошићи, могу да се виде заједно Јована, Наталија и Ђорђе Стошић, две сестре и брат. Ретки су тренуци када се сретну, јер су увек на неком другом месту на нашој планети, тамо где их музика зове. Троје музички надарене деце имају одвојене животне путеве, иако свирају на истом музичком инструменту..

Стошићи – Наталија (1996), Јована (1992) и Ђорђе (1999)

Јовану памте вршњаци и као врсну атлетичарку. У ћупријском атлетском клубу, под будним оком тренера Драгана Здравковића, Јована је 2008. године била победник на школском кросу, а две године раније у Параћину је била победник на 800 метара у новогодишњој трци.

Ћупријски бисери су расути по целом свету. О свим тим вансеријским суграђанима се мало зна и ретко се у Ћуприји спомињу. Можда само зато што нису ријалити звезде на ТВ „Бљак“ или зато што никада нису на уличним бандерама лепили политичке плакате у предизборним кампањама?

Јована Стошић је наша, а светска је.

Наталија Стошић
Ђорђе Стошић
Јована у Кини
Јована У Швајцарској
Јована на Косову и Метохији

Аутор текста: Душан Стаменковић

2 thoughts on “НАША ЈОВАНА ЈЕ СВЕТСКА

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: