ЛЕВИТАЦИЈА

 

zmaj zalazak

Има ли лепшег сна од оног када лебдиш без тежине изнад свог града, ближе облацима него крововима кућа? Посматраш како излазеће сунце милује твој град…

Визионари могу да лете увек, јер су испред свог времена. Није им потребан кревет за спавање, па да сањају. Могу и отворених очију да гледају у будућност.

Онај ко може да узлети, тај може и да види шта се догађа иза брда, да види не само свој град, него и суседне градове.

levitacija

Младалачку жељу да лете остварују момци који се не плаше. Постану падобранци или пилоти. Они који нису толико храбри крену путем науке или политике.

Ћуприја је одувек имала и падобранце и пилоте и научнике и политичаре. Мање или више познате.

Нажалост, многи су напустили Ћуприју без намере да се икада врате. Најчешће због немогућности да остваре своје снове у завичају.

Огњиште у Стублинама, Хореум Маргију, Равну, Ћуприји неће никада да се угаси. Остаће макар они који немају свој сан да полете.

Јагодина и Параћин сада имају своје травнате авионске писте. Ћуприја је имала, па више нема. Али има наде да ће је ускоро имати.

Слетаће белосветски пословни људи својим малим авионима у Јагодину и у Параћин и ту ће да граде своје фабрике. Аеромитинзи окупљаће туристе у суседним градовима. Разне авиотаксе остајаће у комшилуку… А сан о левитацији остаће само сан многих младих Ћупричана.

Или можда није тако?

Pista

На пољу поред пута између Ћуприје и Добричева, тамо где је до пре пола века постојала авионска писта, биће направљена слетно-полетна травната писта за авионе до осам тона. Биће ту поред хангара за мале авионе и моторне змајеве и зграда за младе спортисте, љубитеље плавих висина. Долазиће овде својим летилицама европски пословни људи, јер аутопутем могу да стигну за кратко време у све околне градове.

Одржаваће се спортске манифестације поред Ћуприје.

Padobranac

Време и људи све могу!

baloni 2

Давне 1929. године у Ћуприји је основан Аеро клуб са 39 чланова. После Другог светског рата обновљени аероклуб се звао „Херој Џуџа“ који је окупљао и падобранце из Ћуприје. Седиште је било у згради која је срушена да би се направио Дом ЈНА, а макетари су своје летилице слали у небо на хиподрому, иза касарне.

20

clanska karta aero kluba 1934 Cuprija
АЕРО – КЛУБ Ћуприја, 1934.

Реоснивање аероклуба је завршено 2012. године.

aeroklub

Време које долази доноси успех Ћупричанима.

aero klub cuprija

 

aeroklub Cuprija

Аутор:

Душан Стаменковић

Levitacija
Поглед са неба на Параћин, Ћуприју, Јагодину и Рековац

 

 

3 thoughts on “ЛЕВИТАЦИЈА

Add yours

  1. Veoma lepa ideja kojoj treba dati svu mogucu podrsku. Predpostavljam da je to sve zahvaljujuci entuzijazmu Gorana Stojkovica. Ne davno, bar se ja secam, na istom tom mestu bio je Dobricevski aerodrom za privrednu avijaciju pa je kasnije preseljen prema Ivankovcu. U svakom slucaju nesto pozitivno sto treba pozdraviti i POMOCI.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: