ЛОЛИТА

Рекло би се кафана као свака кафана. Али није тако. Ова кафана је на самој морској обали и летња башта увече пружа посебно задовољство. Момак свира и пева сам, има онај музички инструмент који даје звуке целог оркестра. Између њега и мене је сто за којим седи заљубљени пар.

Имам утисак да је она страственија од њега, држи га обема рукама за његову леву руку док он у десној руци има чашу са вискијем. Она га гледа у очи и непрекидно му нешто прича, а он не вади цигару из уста и само повремено пућне.

Гледајући у момка који свира и пева морам да видим и њих двоје. Помало ми је непријатно, јер испада да буљим у њих. После неког времена прилази им конобар и она вади из своје торбе новчаник и плаћа. Устају и одлазе. И ништа не би било посебно, да он није старији од ње два три пута.

Сетио сам се студентских дана када сам себе након успешно завршеног септембарског рока частио одласком на Хвар. На Пакленим отоцима, у једној скровитој – гусарској ували на острвцету Јеролим је плажа не коју сам волео да идем због бескрајно бистре воде и мира. Последњег дана септембра у касно поподне, док сам лежао на великој каменој плочи и решавао ребусе у „Енигматици“ крај мене се сместио пар. Имали су бео тен као да су цело лето провели у неком подруму.

Jerolim
Хвар – Паклени отоци

У једном тренутку сам зачуо њене речи: „Срамота ме је од овог момка!“

Тек тада сам схватио да је он навалио да је страствено љуби. Њен поглед је био ка мени. Пар секунди дугих као вечност смо се гледали. И ништа не би било посебно, да он није старији од ње два три пута.

Хотел у Деспотовачкој бањи има једну малу салу у којој повремено Ротари клуб држи своје редовне састанке. Гост предавач је био лекар кога вероватно познају све жене из Ресаве. Тема предавања је била како Афричка шљива и слична помагала утичу на здравствено стање мушкараца и жена са високим крвним притиском и срчаним проблемима.

Пре или касније свако дође у доба када душа жели, а тело посустаје. Доктор објашњава да су то године и када се дискретно спајају старије и млађе особе. Нека тајна хемија привлачи старије мушкарце и младе девојке, као и даме у зрелим годинама и младиће.

Наравно, углавном се такве везе завршавају на пријатељској конверзацији. Међутим, када околности то дозволе изроди се и страствена физичка веза.

Има ли неког да није гледао филмове, ако већ није прочитао роман Владимира Набокова, о Лолити, о сексуалној опседнутости старијег мушкарца младом девојком?

Ових дана у Ћуприји на улици често виђам пар који се држи под руку. Очигледно су заљубљени једно у друго. Она је лепа црнка, а он је … онако. Не скривају се. Нису отишли на море, тамо где их нико не познаје. Слободни су у свом граду. И ништа не би било посебно, да он није старији од ње два три пута.

Прошле године сам имао једно од многобројних суђења у Јагодини. Окривљени је у алкохолисаном стању преврнуо трактор на Црном Врху. Дешавају се такве саобраћајне незгоде. Живот је то. Из судских списа видим да је окривљени на крају шесте деценије, па очекујем да у судницу уђе матора пијандура са црвеним бабурастим носем.

У присуству познатог адвоката појављује се симпатични дебељко са девојчицом од две године. Судијиница је збуњена, упозорава окривљеног да изведе дете из суднице. А он немоћно шири руке и каже да не може, да је морао да дође с дететом на суђење. Мајка детета је на порођају у болници, па је зато био принуђен да дете доведе у судницу.

Бранилац објашњава да се окривљени оженио младом девојком и да сада очекују и друго дете. И ништа не би било посебно, да он није старији од ње два три пута.

Аутор:

Душан Стаменковић

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: