ОПИЈАЊЕ ЛИПОМ

cvet_lipe

Последње дане пролећа обележавају матуранти својим свечаним дефилеом кроз град. Не зна се ко је узбуђенији, ђаци или њихови родитељи. Радост због одласка на студије и снови о бољем животу подижу свима распожење. А после бурне ноћне прославе следи колективни одлазак у парк.

Велика Морава даје душу Ћуприји. Бистро време, чист ваздух и мирис липа опијају. Матурантски дочек јутра у парку се памти за цео живот. Додуше и понеки тајни пољубац.

На градском тргу, у многим улицама и двориштима, мирис липе преовлађује. Људи се у Ћуприји осећају као да су у Врњачкој бањи. Чувену бањску променаду, замењује парк поред Велике Мораве.

Све више и више је младих и старијих који шетају поред реке. Неко трчи, помало и вежба, а неко само лагано корача стазом. Има довољно клупа у хладовини да се одморе уморне ноге. Поглед и мисли најчешће залутају изнад воде.

Морава је моје море!

Некада је била плажа поред моста. Златни одсјај песка је невидљивом силом привлачио купаче из целог Поморавља. Градски аутобуси из Јагодине и Параћина су преко лета имали привремено аутобуско стајалште баш на почетку моста. Река је била бистра, са шкољкама и раковима, и са свакојаком рибом на радост пецароша.

plaza na Moravi

Скакало се са моста у најдубљи део воде поред тумбаса. а на левој обали се играла одбојка и шутирао фудбал на песку. После су сви трком прскајући по води улазили у топлу реку, а на крају дана и под туш да сперу моравску тињу.

Само је туш и данас на истом месту.

Иструлеле канадске тополе поред реке су замењене младим липама. Гунђали су многи када су тополе посечене, нису веровали у нови дрворед. А данас су почеле и ове липе да цветају најављујући долазак врелог лета.

park 111
Садња липа у парку поред Велике Мораве

Шетња поред Велике Мораве и опојни мирис липа се не заборављају. Као ни мирис роштиља и вечерња музика на некадашњој тераси ресторана „Плоча“.

a-ploca-terasa
Ресторан „ПЛОЧА“ пре пола века

Врњачка бања, Соко бања, … парк поред Велике Мораве и многе ћупријске улице и дворишта, мирисом липа опијају и душу и тело.

Моравски парк

One thought on “ОПИЈАЊЕ ЛИПОМ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: