КНЕЗ И ФОНТАНА

gejzir

У градском парку на клупама седе пензионери по цео дан. Да не би само блејали у празно, воле да изигравају Глас народа и да дискутују о локалним проблемима. Па тако на ред дође и споменик кнезу Лазару који по обећању треба да постане туристичко обележје Ћуприје.

Да ли ће славни кнез са мачем у руци да буде на разиграном коњу или ће као уморни старац да седи на високом постаменту?

spomenik

Контраши међу пензионерима се гласно питају да ли уместо споменика кнезу Лазару треба да се направи велика музичка фонтана са разним бојама које ће да се мењају у ритму промене водоскока?

Кнез или фонтана, питање је сад?

Присталице споменика тврде да је он неопходнији од фонтане, јер симболизује победу над Турцима. А ови други су ипак за фонтану, јер је Ћуприја на рекама које су извор живота и да није моста на реци, не би ни Ћуприја постојала.

А да можда споменик кнезу Лазару не отера турске инвеститоре из Ћуприје у Јагодину? Боље је онда да се споменик заборави, а да се направи велелепна кинеска фонтана, па да се привуку трајно Кинези!

Дискусије обично трају дуже од једног дана и настављају се наредног, ако не пада киша.

Несугласице постоје и око локације споменика. Једни су да буде у центу уместо она четири бела камена у кругу фонтане, јер одавно је Ћуприја изгубила побратимство са три града бивше, велике  Југославије. Таман би около споменика били водоскоци који већ постоје.

Cuprija gradska fontana
Cuprija

Други су, они лојални власти, да споменик буде на кружном току на ауто-путу, па да га Турци гледају док пролазе кроз Србију.

Опет компромис се намеће сам по себи – да споменик буде на сред раскрснице улица Цара Лазара, Крушевачке и Сретена Здравковића. Уједно би се та раскрсница на улазу у Ћуприју реконструисала и поставио би се кружни ток уместо семафора. Тиме би се повећала безбедност саобраћаја, а семафори би се преместили на неку другу раскрсницу.

kruzni tok

Можда није згодно да споменик буде на кружном острву, јер онда пешаци не би могли да дођу до самог споменика и положе цвеће кнезу под ноге. Додуше, нема пешачког прелаза ни до Тријумфалне капије и вечног пламена у срцу Париза, па то не смета туристима да дотрче до ње.

А да ипак споменик буде на ауто-путу, а музичка фонтана не раскрсници улица Цара Лазара, Крушевачке и Сретена Здравковића?

Опет би пензионери, они вечити контраши да се уместо фонтане направи велики гејзир као симбол богатства водом! Па тај гејзир не мора да буде на сред раскрснице, могао би да се направи у Великој Морави узводно од  Жутог моста. Истовремено би и са моста у реку могла да тече вода у облику великог разним бојама осветљеног зида, као у Јагодини у Арачлијском потоку. Таман би Ћуприја претекла Јагодину у туристичкој атрактивности!

maxresdefault
Јагодина

Каже се да докон поп и јариће крсти, па тако и пензионери млате празну сламу док убијају време седећи на клупама у центру града. Ионако њих нико не пита какав ће и где ће да буде споменик кнезу Лазару. Што се тиче фонтане, довољна је и она лепа чесма која је на неколико метара од ћупријског Крста. Само да има воде за пиће на њој.

На младима свет остаје, па нека они одлучују о кнезу и фонтани. А пензионерима само лепо време што дуже да потраје.

One thought on “КНЕЗ И ФОНТАНА

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: