СИНАИТИ

hram spreda

Обилазећи знаменитости Великог Поморавља и Ресаве нилазио сам на мање познате цркве и манастире. Мештани су знали тек у реченици или две да ми објасне значај и порекло локалне знаменитости. Није ми ништа друго преостало, него да упитам свештенике за детаље. Углавном су одговори били више уопштени, јер документација није постојала или је уништена.

Камени остаци цркви и богомоља једва да су сачувани, зарасли у шибље и неприступачни. Око њих су испредане легенде које се преносе у причама старијих мештана.

Тако сам чуо и да је манастир Манасија првобитно требало да буде изграђен на сасвим другом месту, низводно низ Ресаву, покрај села где се и сада уочавају темељи који се једва препознају.

У време када је кнез Лазар зидао задужбине, у Србији су се појавили СИНАИТИ. О њима се ретко прича и у народу мало зна. А поред хришћанских светитеља који се поштују и славе у СПЦ, равномерно место заузимају и синаити Ромил Раванички и Сисој.

Ravanica 19 vek
Раваница

У југоисточном углу припрате манастира Раваница је гроб преподобног Ромила Раваничког.

Пећина у којој је боравио Ромил Раванички је порушена приликом изградње железничке пруге Ћуприја – Сењски Рудник, а место где је живео Сисој може само да се нагађа, вероватно поред обновљеног манастира у Сисевцу.

Sisevac 111
Сисојевац

Да ли је на обалама Раванице, Миросаве, Црнице, Ресавице, Ресаве и осталих река и потока подно Кучајских планина, било и других Синаита, данас нико не може са сигурношћу да тврди. Синаити су градили своје скитове, мале манастире у којима су живели пустињачким животом, мењајући овоземљаске лепоте једино лепим и прекрасним Христом. А пошто често кажемо да се у пределима источно од Велике Мораве, налазе мале Свете Горе, онда је оправдано и мишљење да су Синаити заслужни за све то.

Један други синаит, Роман је сахрањен у каменој гробници манастира Свети Роман код Ђуниса. Отуда помисао и да су мошти Сисоја сачуване, али да до сада нису откривене.

Изнад села Паљане у општини Ћуприја, као и поред села Забрега у општини Параћин, налазе се цркве посвећене Светом Јовану Крститељу. Да ли су и њих основали непознати калуђери са Хиландара, ја не знам.

Белешка о Забреги:

https://stamenkovicdusan.wordpress.com/2017/09/08/iza-brega-zabrega/

Белешка о Паљану:

https://stamenkovicdusan.wordpress.com/2017/09/11/paljane-legende-i-mitovi/

Душан Стаменковић

 

Advertisements

One thought on “СИНАИТИ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: