ДОМАЋИ САФАРИ

 

У безнађу које нам данашње време ненадано пружа све чешће, као звезда падалица јави се жеља да осетимо нешто лепо, нешто што свако доживи на свој начин.

Ћуприја сплав на Морави

Посао ми је био такав да сам упознао сваку поморавску стазу. Између два насеља, између кућа на два суседна брда, кретао сам се путевима који нису уцртани ни на војним топографским картама. Понекад сам долазио до краја пута, до шумског зида, до непрелазне јаруге, до стене због које се није могло даље. Онда сам се враћао назад, па бирао лево или десно другим правцем.

Неочекивано сам наилазио на пропланке са којих се видела цела долина Велике Мораве, стиснута између Јухора и Црног Врха с једне стране и Кучајских Планина и безимених брежуљака, с друге стране реке. По бистром времену сам снимао на југозападу снежне врхове Копаоника и на северозападу громаду од Рудника.

Cuprija i Yuhor

Било ми је задовољство да фотографишем велике шкољке на спрудовима и речним брзацима, јата корморана у залеђеном приобаљу, кошуте на ивицама шума, фазане који немају страх док прелећу асфалтни друм, јастребове високо на небу.

Снимао сам и непрегледно таласање сазрелог жита, сунцокрете са пчелама, необрана кукурузна поља у јутарњој јесењој магли.

Заласци летњег сунца изнад Црног Врха или рефлексија модрог неба над мирном водом језера на Везировом брду, ненадано указан манастир Сисојевац који вири између трске на топлом језеру… све то је у тренутку могло да се забележи камером.

Селфи испод јединственог водопада Прскало, селфи на зидинама манастира Манасија, селфи у моравском парку… селфи као доказ да сам био баш ту, у прелепом окружењу, у срцу Србије.

Velika Morava 31
Воденица на Великој Морави

Тренутак када осетите да сте део природе, тренутак који желите да поделите са свима, са непознатим људима, са људима који можда и не знају да постоји Србија, је тренутак који не може речима да се опише, тренутак који се доживи и не заборавља се.

После осећам у себи празнину, тугу и разочарање, само зато што лепоту коју видим око себе не могу да поделим са свима.

Онда у глави замишљам колоне туриста са фотоапаратима који се организовано крећу стазама у потрази да овековече сву лепоту Поморавља и Ресаве, не обазирући се на административне границе локалних самоуправа, на све поделе туристичких организација, на све границе ловишта, на сва ограничења која нам намеће цивилизација.

Фото сафари не мора да доживе само најбогатији људи у Африци.

Лепота природе је ту, око нас, само да пожелимо да је доживимо и поделимо са другима, зар не?

fotografi

2 thoughts on “ДОМАЋИ САФАРИ

Add yours

    1. Беба,
      На фотографији су Ћупричани који воле фотографију и често објављују најлепше фотографије из Ћуприје и околине.

      Свиђа ми се

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: