ЏЕМСБОНДОВЦИ

 

Након куповине прве дигиталне камере волели смо да правимо изненађења тако што смо камеру повезивали са телевизором, па када неко укључи телевизор шокира се гледајући самог себе.

mikro-kamera-u-adapteru-spijunska-oprema-4
Микро камера у адаптеру

Столе, нека му је лака земља, волео је да буде први у свему. Имао је и шпедитерску легитимацију са бројем „001“. Предњачио је и када је купио телевизор велики као биоскопско платно. Запамтио сам једно јутро када сам отишао рано у његову канцеларију у суседном граду. Нисам га тамо затекао, али ми је његова секретарица казала да је он ипак ту, поред нас. Онда је подигла прст према плафону где сам опазио видео камеру. Махнула је према камери и рекла ми да могу гласно да питам Столета шта желим, јер нас он види и чује… Касније сам свратио до Столета и тражио да проверим да ли има монтиран монитор и у клоњари.

Кренуло је време приватизације друштвених фабрика и Горан је купио једну мању фирму. Због специфичне производње није мењао раднике, осим једног. Каже да је био принуђен, јер је тај човек био против њега. Једног јутра је Горан кренуо у Београд аутопутем. Није стигао ни до пола пута, када му се укључио мобилни телефон. Слушао је разговор из своје канцеларије. Слушао је и нервирао се. На првој петљи се окренуо и вратио у своју канцеларију. Позвао је дотичног радника и препричао му шта је све чуо.

Зоран је примио младу инспекторку која му је дошла у службену контролу пословања. Најпре јој је понудио да се удобно смести и попије јутарњу кафу. И док су необавезно разговарали, споменуо је инспекторкину сестру која је претходног дана поднела Зорану молбу за пријем на посао. Очекивао је да ће млада инспекторка да га уцењује око сестриног запослења, па је започео да снима разговор. Узалуд се трудио да сними уцењивање, јер млада инспекторка није желела да меша службени задатак и приватни проблем своје сестре.

Све више мојих пријатеља уграђује алармне уређаје у својим кућама и пословним просторијама. Разумем њихов страх од лопова и свакојаких разбојника. Нова технолигија им омогућује да могу да осматрају дворишну капију и док пијацкују хладно вино на морској обали.

SD3
камера повезана са мобилним телефоном

Разумем и директора једне школе који у својој канцеларији непрекидно гледа у велики монитор видео надзора, јер камере покривају све ходнике и школско двориште. Јадничак, пазио је да му не промакне нешто што раде наставници и ђаци.

kamera-sat-kamera-u-satu-mikrokamera-spijunske-kamere-spijunska-kamera-sat-3

Повремено се и сада смејем док се сећам једног председника општине који је имао видео камеру испред своје канцеларије. Његово највеће задовољство је било да кињи своје сараднике да чекају испред врата. Секретарица би му телефоном најавила странку, а он би одговорио секретарици да странка сачека док не заврши важан разговор на другом телефону. Онда би седео заваљен у својој фотељи и гледао на монитору како странка цупка нервозно пред његовим вратима, па се зноји и нервира, па моли секретарицу да га опет најави уваженом председнику.

Данас свако може да купи јефтину скаламерију за тајно снимање и да шпијунира своје најближе, децу, брачног партнера, колеге на послу…

spijunska kamera usb stick spijunski

 

mikrosnimac-za-prisluskivanjeКамере и микрофони су скривени на најмање очекиваним местима, стоје у хемијским оловкама, у УСБ меморијама на кућишту компјутера, у компјутерском мишу, у јонизатору за пречишћавање ваздуха, у противпожарном детектору на плафону, у утичници продужног кабла за струју, у аутомобилском упаљачу за цигарете, у унутрашњем ретровизору,… Камере се активирају на покрет и снимају, микрофони се укључују само када се чује људски глас… Информације се меморишу или се одмах шаљу на мобилни телефон.

Џемсбондовци су сакривени у лику пријатеља, пословних партнера, подређених и надређених на послу… Свако би сваког да шпијунира.

jonizator-prisluskivac-prisluskivaci-spijunska-oprema-2

gsm-prisluskivac-u-misu-prisluskivac-u-misu-prisluskivaci-spijunska-oprema-6

Зашто би људи гледали ријалити програм на телевизији, када могу и сами да га стварају. Не мора да гледају тамо неке анонимусе на разним фармама и задругама. Довољно је да одвоје пар стотина евра и да имају сопствену занимацију.

Наука и нове технолигије нам стално доносе неке корисне уређаје, али свест људи никако да се промени и прилагоди брзим и документованим информацијама о својим ближњима.

C’est la vie!

Додуше, постоје и детектори који лако откривају скривене камере, микрофоне, бубице…

detektor
детектор

 

2 thoughts on “ЏЕМСБОНДОВЦИ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: