СВЕЧАНИ ДАН

Крај месеца октобра 2018. године у Поморављу је обележило сунчано и топло време. Петак, 26.10.2018. године, био је посебан – свечани дан за све чланове Ротари клуба „ЋУПРИЈА – МОРАВА“, јер су обележавали годишњицу оснивања свог клуба 1937. године и реоснивања клуба 2003. године. Као што увек бива, чланови клуба су најпре спровели акцију уручивања компјутера школама, након Ћуприје и Деспотовца овог пута сеоским основним школама у општини Параћин.

Urucivanje kompjutera

Izjava Guvernera

У присуству председника општине Параћин Саше Пауновића, гувернер Ротари Дистрикта Владан Матић потписао је с директорима школа уговоре о донацији. Затим је на пријему код председника општине у пријатној атмосфери извршена међусобна размена информација о деловању Ротари клуба „Ћуприја – Морава“ на подручју општина Јагодина, Деспотовац, Свилајнац, Ћуприја и Параћин, као и о потребама локалне самоуправе Параћин. Закључено је да ће Ротаријанци и убудуће да се ангажују како би се унапредио живот појединаца и организација у Параћину, односно да ће да се настави са донирањем онако како је то и у прошлости рађено, уз помоћ клубова из Бугарске, Шведске и Црне Горе, али и уз учешће Ротари Дистрикта за Србију и Црну Гору.

Predsednik opstine Paracin

Гувернер Дистрикта Владан Матић је у просторијама хотела „Петрус“ одржао састанак са свим члановима Ротари клуба „Ћуприја – Морава“ оцењујући досадашње ангажовање клуба и појединаца из клуба, а затим је указао на смернице у будућем раду.

predsednik sa guvernerom

zajednicka fotografija 1

Након званичног састанка уследило је дружење у свечаној сали хотела „Петрус“ којом приликом су чланови реоснованог Ратаракт клуба „Ћуприја – Морава“ добили Ротари значке с којима ће бити препознатљиви у целом свету. Овој церомонији су присуствовали поред званичника Дистрикта и гости из целе Србије, као и председник општине Параћин и представници других локалних самоуправа, привредних друштава и појединци.

Znacke

Rotarakt

podela priznanja

Kumovski klub Vidin

kumovski poklon

 

zajednicka fotografija 2

Ротари клуб „Ћуприја – Морава“ је посебно наградио лидерe у својој професији у Поморављу и Ресави, обућаре Цветковић Предрага Пецу и његовог сина Луку, из Ћуприје.

lider u profesiji

Ваља напоменути да је Ротари клуб „Ћуприја – Морава“, који окупља чланове из Поморавља и Ресаве, био трећи клуб јужно од Саве и Дунава који је основан у Краљевини Југославији давне 1937. године. Данас је клуб један од шездесетак клубова у Дистрикту у којима има преко хиљаду чланова.

Ротари клубови делују као удружења грађана у целом свету, у државама са различитим друштвеним уређењем. Већина државних званичника оснивача Организације Уједињених Нација су били Ротаријанци, па није чудно да Ротари има свој дан у УН.

Посебно специфичан је био заједнички клуб у Русији и у Америци који је након окупљања великог броја чланова морао да се подели на више клубова који данас успешно делују на крајњем истоку Русије и на крајњем северозападу Америке.

Ротари је међународна организација пословних и професионалних људи удружених широм света, у циљу пружања хуманитарне помоћи, подстицања високих етичких стандарда у свим професијама и унапређење добре воље и мира у свету.

Зачетник Ротари идеје је Пол Харис, хуманиста из Чикага, који је организовао и основао први Ротари клуб далеке 1905. године. Пол Харис је 1910. године постао први председник светске организације Ротари Интернационала. Ротари је данас једна од најугледнијих организација у свету, која окупља више од милион чланова у 29.000 Ротари клубова у 140 земаља. Највећи донатор је Бил Гејтс који је са својих десет милијарди долара помогао акцију да се у целом свету искорени дечија парализа.

Ротари клуб „Ћуприја – Морава“ има обавезу да настави традицију својих оснивача из 1937. године и да и убудуће учествује у остваривању потреба становника у Поморављу и Ресави, а при томе се не мешајући у политичка збивања, уважавајући све политичке, верске и културолошке разлике својих чланова.

 

RK Morava dokumenti 028

2 thoughts on “СВЕЧАНИ ДАН

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: