ROTARI STIPENDIJE U MIROVNIM CENTRIMA

rp-1

Rotari fondacija je u partnerstvu sa vodećim univerzitetima u svetu započela stvaranje međunarodnih mirovnih centara davne 2002. godine. Već u 2006. godini su prvi Rotari mirovni stipendisti dobili master diplome u oblasti međunarodnih odnosa i rešavanja konflikata.

trfimg2_0

Rotary Distrikt 2483 – Srbija i Crna Gora, podržava sve zainteresovane kandidate koji ispunjavaju propisane uslove da se prijave za učešće u programu stipendiranja Rotary Peace Fellowship.

https://scholarshipscorner.website/rotary-peace-fellowship/

Svake godine Rotary Foundation dodeljuje do 50 stipendija za pohađanje master studija i 50 stipendija za profesionalno usavršavanje u oblasti rešavanja sukoba u jednom od 6 Rotary Mirovnih centara na prestižnim svetskim univerzitetima. Program je namenjen profesionalcima iz celog sveta koji poseduju višegodišnje radno ili aktivističko iskustvom u mirnom rešavanju sukobu i izgradnji mira.

images

Program stipendiranja pokriva sve troškove školarine i života, a pored akademskog usavršavanja nudi mogućnosti prakse i globalnog umrežavanja sa mirovnim aktivnostima širom sveta. Kroz program je od 2002. godine prošlo oko 1.000 stipendista od kojih su mnogi izgradili karijere u međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama.

Prijave za učešće u programu se podnose do 31. maja putem online aplikacije. Za prijavu je potrebna i podrška lokalnog Rotary Distrikta.

Svaki Rotari Mirovni centar nudi na engleskom jeziku jedinstveni nastavni plan i mogućnost učenja na terenu.

Mirovni centri obezbeđuju svakom stipendisti  školarinu i naknade, pun pansion, prevozne troškove (avionske i druge troškove prevoza), kao i džeparac. U toku nastave kroz program školovanja putuje se u određene oblasti gde se stiču praktična iskustva.

1000-Fully-Funded-Scholarships-1-1-520x245

Rotari mirovni centri u svetu nalaze se u sledećim gradovima:

Bangkok, Thailand Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand

Chapel Hill i Durham North Carolina, United States Duke University and University of North Carolina at Chapel Hill, USA

Tokyo, Japan International Christian University, Tokyo, Japan

Bradford, West Yorkshire, England University of Bradford, Bradford, England

Brisbane, Queensland Australia University of Queensland, Brisbane, Australia

Uppsala, Sweden Uppsala University, Uppsala, Sweden

rotary-logo

Rotari mirovni centri su do sada obučili više od 1.000 mladih ljudi koji rade širom sveta u svojim lokalnim zajednicama u velikom opsegu zanimanja i kao lideri nalaze se na raznim položajima vlasti služeći ideji rešavanja konflikata i stvaranja mira u svetu.

Kandidati za stipendije mora da ispune sledeće uslove: poznavanje engleskog jezika i još jednog jezika, moraju da imaju iskazane odlične liderske veštine, potrebno je da imaju objavljene stručne i naučne radove, poželjno je visoko akademsko obrazovanje i pet godina radnog iskustva, kao i da su obavljali volonterski rad.

Istovremeno Rotari fondacija postavlja i određena ograničenja prilikom izbora stipendista. Raniji stipendisti ne mogu da ostvare novu stipendiju, kao ni aktivni i počasni Rotarijanci ili zaposleni u Rotari organizacijama. To važi i za supružnike ili bližu rodbinu Rotarijanaca i za bivše Rotarijance I njihovu rodbinu.

Univerziteti na kojima se održava nastava takođe postavljaju određena ograničenja za dobijanje stipendije. Univerzitet donosi konačnu odluku o prijemu kandidata. Rotari ne može da utiče na odluku Univerziteta. Kandidati – stipendisti moraju da završe ceo program do sticanja sertifikata na kraju predviđenog perioda.

Rotari mirovni centri su podržani od Rotarijanaca i fondacija širom sveta. Finansijski doprinosi Rotarijanaca i njihovih prijatelja obezbediće dugoročni uspeh Rotari mirovnih centara.

Pronalaženje i odabir kandidata vrše lokalni Rotari klubovi. Kandidati se biraju među predloženim licima iza kojih stoje Rotari klubovi. Sve informacije o programu edukacije i uslovima u Rotari mirovnim centrima su dostupne na internetu. Brošure su besplatne.

Kandidati za Rotari stipendije u Mirovnim centrima najčešće dolaze iz navladinih organizacija, međunarodnih organizacija i korporacija, iz vladinih agencija i organizacija i međunarodnih volonterskih agencija. Takođe, kandidati su i lica iz pravosuđa, vojske i bezbednosnih agencija, kao I iz oblasti medijacija i arbitraža itd.

Kandidati ne mogu direktno da se prijavljuju Rotari mirovnim centrima, nego moraju da prođu selekciju lokalnih Rotarijanaca. Prijavljivanje se vrši do 31. maja za edukaciju kroz dve godine. Svi kandidati moraju biti intervjuisani i prihvaćeni od strane Distrikta.

Kandidati treba sami da se upoznaju sa procesom prijavljivanja i da ga shvate – aplikacija važi od decembra do jula. Kandidati treba da znaju kakva ih edukacija očekuje i da se konsultuju s univerzitetom. Prijave se podnose Distriktu do 31. maja, a Distrikt ih prosleđuje do 01. jula. Obaveštenje o prijemu je u novembru.

Distrikt mora da ima svoju selekcionu komisiju koja će da izvrši sve provere i izbor kandidata. Selekciona komisija proverava i poznavanje engleskog jezika.

Kandidat mora da pokaže da je posvećen miru i međunarodnom razumevanju i da ima liderske sposobnosti. Kasnije kandidat mora tokom života da promoviše nacionalnu i međunarodnu saradnju i uspešno rešavanje sukoba.

Svake godine između jula i oktobra Rotari mirovni centri u saradnji sa Rotarijancima vrše selekciju kandidata. Konačan izbor vrši se do novembra meseca i tada se obaveštavaju kandidati o rezultatima prijema. Ugovori se potpisuju tokom januara meseca, a školovanje počinje u avgustu mesecu.

Ukupno vreme od prijavljivanja kandidata, selekcije, izbora i početka dvogodišnjeg školovanja traje duže od godinu dana, a samo školovanje još dve godine.

CALL-FOR-PROPOSALS-31

Dosadašnji učesnici programa Rotary Peace Fellowship iz Srbije su Branka Panić, koja se trenutno nalazi na Univerzitetu Djuk (SAD), i Ognjen Gogić koji pohađa studije na Univerzitetu u Upsali (Švedska), koji tokom 2019. godine uspešno završavaju školovanje.Ognjen Gogic slika

Branka Panic slika 2019

Branka Panić je izjavila:

“Zahvaljujući podršci Rotary kluba u Srbiji i Crnoj Gori izabrana sam za jednog od pet polaznika ovog programa koji će boraviti u Severnoj Karolini, na Duke Univerzitetu.

Rotary centar u Severnoj Karolini već tradicionalno, u saradnji sa Duke Univerzitetom i Univerzitetom Severne Karoline, bira i obučava Rotary Peace Fellows na osnovu njihovih potencijala da daju pozitivni doprinos razvoju svetskog mira i rešavanju konflikata tokom svoje buduće karijere. Program je posvećen međunarodnim politikama i održivom razvoju sa posebnim naglaskom na prevenciju konflikata kroz borbu protiv siromaštva, uspostavljanje i učvršćivanje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava.

Uz završene studije političkih nauka i međunarodne bezbednosti i deset godina radnog iskustva u svim zemljama Balkana, verujem da je ovo bio trenutak da svoja iskustva podelim i sa kolegama iz ostalih zemalja, ali takođe od njih naučim lekcije koje će mi svakako biti od koristi u budućem razvoju. Moje prethodno radno iskustvo vezano je za napore da Srbija postane otvoreno i stabilno društvo kroz izgradnju kapaciteta ljudi, institucija i politika. Ceo ovaj proces međutim zahteva stalno usavršavanje i pripremanje za buduće izazove, a ovaj program upravu pruža takvu vrstu pripreme. Stoga ću se već početkom avgusta pridružiti kolegama iz Nepala, Kolumbije, Malija, Australije, Palestine i Kirgistana na zajedničkom dvogodišnjem programu studija i prakse u SAD.

Ako ste i sami kroz svoje studije i rad posvećeni miru i bezbednosti, održivom razvoju i borbi protiv siromaštva, a pritom imate i minimum pet godina radnog iskustva i odlično znanje engleskog jezika, ovo je prava prilika za vas! Mozete se odlučiti za jedan od pet centara širom sveta, Duke i UNC u Severnoj Karolini, International Christian University u Japanu, Bradford u Engleskoj, Queensland u Australiji i Uppsala u Švedskoj. Srećno!”

 

Dušan Stamenković

Predsednik Rotary Peace Fellow. podkomiteta

Rotary Distrikt 2483 – Srbija i Crna Gora

Rotari klub Ćuprija – Morava

Rotary+Poster_website+news+section

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: