Прича о ракији и о Дејану Дашићу 

Моравци су често збуњени када их питате одакле су. Један је рођен у Јагодини, а живи у Параћину. Други је рођен у Ћуприји, а живи у Јагодини. Јагодинцу је жена из Параћина, а одакле жена, одатле род. Сваког јутра колоне аутомобила су на путу између Параћина и Јагодине и сусрећу се на мосту преко Велике Мораве у Ћуприји.

Тако је то када имате најдужи булевар у овом делу Европе, а можда и у целом свету, који повезује три блиска града. Рекло би се да постоји парадокс до парадокса. Тако је и са Ротари клубом „ЋУПРИЈА МОРАВА“ чији чланови живе у сва три града, јер у целом свету нема таквог примера – увек је један клуб само у једном граду, само у Поморављу три града имају један клуб.

Члан Ротари клуба је и Дејан Дашић, рођен у Ћуприји, а живи у Јагодини. Додуше, могло би да се каже да Дејан живи не само у Јагодини, него и у Београду, Нишу, Крагујевцу… Дејан је доктор наука, профа на факултету, уредник научног часописа, учесник великог броја међународних научних конференција, аутор многобројних чланака објављених у домаћим и иностраним часописима, члан научно-уређивачких одбора и уредништва научних часописа, рецензент. Аутор монографских публикација: 

Азбука Ротарија (2011), 

Азбука Ротарија – друго допуњено и измењено  издање (2012);  

Изабране теме: медијски, историјски и етички аспекти брендирања (2015); 

Изабране теме 2: Дестинацијски, медијски и историјски аспекти брендирања (2016); 

Маркетинг у спорту са елементима индустрије у спорту (2018, коаутор).

Дејан је аутор или коаутор преко 70 научних радова објављених у домаћим и страним часописима.

У најави је и 7 књига „Брендирање држава и нација“, што је и ужа научна област и поље научног интересовања Дејана Дашића.

Делује досадно да се набраја чиме се све бави овај свестран човек.

Случајно сам наишао на нови научни часопис ХОРИЗОНТИ МЕНАЏМЕНТА који се издаје у Нишу, на Факултету за право, безбедност и менаџмент „КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ“ Ниш, као делу Универзитета „УНИОН – НИКОЛА ТЕСЛА“ – Београд.

Наравно да је уредник овог часописа, а ко би други и био, Дејан Дашић.

Посебно ме је заинтригирао текст Слободаба Аџића: Грешке у маркетингу ракије и како их избећи. Текст има само наслов сувопаран, али је садржај по мом укусу, иако ја и нисам неки велики љубитељ ракије. Низу чињеница о српској ракији супротстављене су опште признате истине о другим жестоким пићима, посебно вискију из Шкотске, Америке и Канаде. А ту су и разне друге ракије из европских држава, јер ракија се не прави само од шљива.

За све оне који би да се упознају са наведеном темом о ракији препоручујем да прочитају цео текст на адреси:    

Adžić, S. (2021) Greške u marketingu rakije i kako ih izbeći. Horizonti menadžmenta, I (1), 167-196

http://konstantinveliki.edu.rs/izdavacka-delatnost/

Наравно да у овом научном часопису има за сваког по нешто. Једини је проблем што највећи број данашњих читалаца има стрпљења само 3-4 минута и после тога на свом модерном телефону наставља да гледа фотографије својих „пријатеља“ са друштвених мрежа. А ако неко жели да бар прелиста научни часопис који је препун занимљивости, лако ће да га пронађе на интернету.

И тако док Јагодинци шетају на скверу или испод Ђурђевог брда у Арачлијском потоку, лако могу да сретну Дејана Дашића, маратонца који је главни кривац што балкански тркачи често спомињу Јагодину као град уличног маратона.

И да не буде неке забуне, Дејан није само заљубљеник у науку и маратон, он је пре свега породичан човек, отац троје деце.

А од осталих Јагодинаца ипак се мало и разликује. Бар према ономе што ради.

Дејан Р. Дашић је од 2009. године па до 2012-те, биран за сарадника у настави Више, а касније Високе струковне школе за менаџмент у саобраћају, Зетска 2-4, Ниш. Избор у звање доцента добио је 2013. године на Високој школи академских студија „Академија за пословну економију“ и држао наставу из предмета Односи са јавношћу, Маркетинг у туризму и СИР. У 2013/14. ангажован је и на Алфа Универзитету, Факултет за трговину и банкарство, на предметима Маркетинг и Менаџмент. Од 2018. до 2020 године био је запослен на Високој школи академских студија „Доситеј“, Београд,  у звању ванредног професора, држао наставу на предметима Принципи маркетинга и НИР. Од 1 oктoбра 2020.  запослен је на Факултету за финансије банкарство и ревизију Алфа БК Универзитета у звању ванредног професора. Држи наставу из предмета Принципи маркетинга, Канали маркетинга, Понашање потрошача, Маркетинг у агробизнису на основним, а Управљање односима са купцима и Маркетинг Менаџмент, на мастер и докторским студијама. Акредитовани је ментор на докторским студијама. Од 2021 запослен је на Факултету за право безбедност и менаџмент „Константин Велики“ Ниш, Универзитет Унион Никола Тесла, Београд.

Од 2020 члан је српског удружења за маркетинг SeMA, Економски факултет Универзитета у Београду, Каменичка 6, 

–  Руководилац студијског програма трговина – модул трговина и маркетинг на Факултету за трговину и банкарство Алфа БК Универзитета

– Уредник часописа Српска академска мисао – Висока школа Доситеј

– Уредник часописа Гласник за друштвене науке Алфа БК Универзитет

– Уредник часописа Хоризонти менаџмента – Константин Велики, Ниш

– члан  научно – уређивачког одбора, међ. Конф.,

Од 2018. године је:

– члан  научно – уређивачког одбора међ. конф. RaDMI   

– члан  редакције тематског зборника са међународним учешћем „Живот и дело Мирка Бањевића“, Висока школа за образовање васпитача Алексинац – ISBN 978-85111-37-2

– Академска реч – Алфа Универзитета, 2016-2017 – члан редакције

– Гласника за друштвене науке- Алфа универзитета 2016-2017 – члан редакције

– Митолошки зборник Рача – 2015-2017 – члан редакције, рецензент

– Члан редакције часописа Економски сигнали, М 52, Лепосавић,

Од 2019. године је …. Председник многобројних комисија за писање извештаја избора у звање доцента и ванредног професора.

Претерах и ја са набрајањем. Ко све ово да запамти.

Остаје да професор др Дејан Дашић, научник, професор, маратонац и идејни творац и директор Јагодинског маратона, ожењен и отац троје деце, настави да промовише свој завичај и лепоте Велике Мораве. Наравно и Ротари идеје.

И да још једном поновим – текст о ракији у научном часопису вреди прочитати. Не само зато што је главни уредник часописа мој пријатељ Дејан.

Prof. dr Dejan Dašić, Naučni saradnik, Fakultet za pravo bezbednost i menadžment „Konstantin Veliki“, Niš, Univerzitet Union-Nikola Tesla, Beograd
http://konstantinveliki.edu.rs/

Аутор:

Душан Стаменковић, члан Ротари клуба ЋУПРИЈА МОРАВА

One thought on “Прича о ракији и о Дејану Дашићу 

Add yours

  1. Gospodine, Dušane Stankoviću ,zahvaljujem se što ste sa lepim rečima opisali deo Daletovog života i rada što je potpuna istina jer Dale je moj prvi komšija . Zbog njegove prevelike skromnosti i dobrote mnogi ljudi ne znaju čime se sve Dale bavi i šta je sve završio i koliko je knjiga napisao.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: