СТУБЛИНЕ – наша слика

DSC02563

Треба ли нама опет неки странац, неки нови Игор Парфјонов, да би смо постали свесни вредности коју имамо у Ћуприји?

Пре више од пола века објављени су резултати истраживања на археолошком налазишту Винчанске групе поред Ћуприје, пар километара од центра града, на прилазу селу Супска.

Утврђено је да ту постоје остаци насеља старог седам хиљада година, које је живело непрекидно два миленијума. Поређења ради, у последња два миленијума овде су живели и Келти и Римљани и Турци и Аустроугари….

Да ли смо ми потомци Винчанског народа?

Figurine vincanska kultura

Нисам историчар и није ми намера да то будем. Само желим да укажем да смо из неког разлога потпуно незаинтересовани да сазнамо историју свог завичаја.

Локалитет Стублина у Супској откривен је у Краљевини Југославији. Прва истраживања је обавио тадашњи Народни музеј у Нишу. У комунистичкој Југославији истраживања је наставио Игор Парфјонов, оснивач музеја у Ћуприји. Ископавања мањег обима пружила су комплетну слику еволуције винчанске групе у овом делу Србије.

Историчари тврде да је стратиграфија Супске комплетнија од винчанске.

Две статуете нађене у Супској имају карактеристично наглашен издужен нос. Овакав облик главе је инспирација многима који указују на небеско порекло народа који је ту живео. А опет, словни симбили који су се користили тада (Винчанско писмо) веома личе на ћирилично писмо којим се ми данас служимо, па слободоумни људи наглашавају да су Срби небески народ, најстарији народ у Европи.

Било како било, последњих пар деценија истраживањима у Супској се баве само људи који нађено историјско благо препродају странцима за велике паре. Отуда статуете из Стублина имају велику вредност на светским аукцијама. Неке нађене фигурине из овог историјског периода имале су цену по више десетина хиљада евра.

Jagodina Zavicajni muzej

Стублине нису једино археолошко налазиште старо око седам хиљада година. Слична налазишта су у Краљевом Пољу између Ћуприје и Сења, у близини Параћина и Јагодине… Код Параћина је поред аутопута у близини Дреновца изграђена велика балон сала изнад самог налазишта. У Завичајном музеју у Јагодини постоји велика збирка нађених предмета, а изграђена је и копија куће у којој су живели људи пре седам хиљада година.

Да ли ће ускоро да се наставе научна истраживања у Супској зависи и од нас који овде живимо, а више или мање смо незаинтересовани за историју свог завичаја… за насеље старије од насеља у Месопотамији, Кини, Египту….

Како је настала ова праисторијска култура, како је ишчезла..? Многа питања су без одговора.

Песимиста сам по питању да ли ћу жив да дочекам време када ће Ћуприја да буде позната пре свега по Стублинама, а мање по римском каструму на обали Велике Мораве.

Vincanska kultura muzej Jagodina

Аутор:

Душан Стаменковић

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: