МОРАВСКИ МАРАТОНЦИ

Ћупричани су се стално делили међусобно – на доњошколце и горњошколце, на оне са Славије и оне у центру, на љубитеље пливања на базену и на моравске купаче. Ваљда је то добро, јер се из тих подела ствара и конкуренција због које се друштво развија и иде напред.

lepotica
На моравској плажи

Песковите плаже на обалама Велике Мораве имали су и Јагодинци и Параћинци. Али она плажа поред Ћуприје, са песком боје злата, била је најатрактивнија за све Поморавце. Маторци су од раног јутра лежали затрпани песком у нади да ће тако да излече своју реуму, клинци су по цео дан шутирали лопту или играли одбојку у близини тушева, они одважнији су препливавали попреко Мораву према парку и пливали испод тумбаса. Предвече би привилеговани пловили чамцима уз обале.

Када сунце почне да залази сви са плаже и из парка су се дивили Васкетовим ластама, који је смело скакао са врха моста у дубину реке.

Petokraka
На врху „жутог моста“

У то време вода је била чиста, бистра, незагађена, јер градови узводно нису имали изграђену канализацију, а на обалама река нису постојале депоније свакојаког смећа. Није било ни пластичних флаша и кеса.

Морава је била наше море!

Атина Бојаџи (1944-2010), која је са 11 година оборила све југословенске рекорде у пливању на кратком растојању слободно и делфин стилом, а са 18 година је постала најмлађи победник Охридског маратона, била је неприкосновени узор свим младим пливачима. Касније је постала светски позната након што је препливала канал Ламанш.

Отуда је разумљиво и да су на Великој Морави код Ћуприје била организована такмичења у маратонском пливању. Пре 60 година, тачније 5. августа 1958. године, пливало се од моста у Ћуприји до моста код Бриона (мост између Рибара и Глоговца) у дужини од 10 километара. Било је двадесетак пливача. Наравно, победио је Ћупричанин Павле, Паја Радина, свестрани спортиста.

Slika maraton 1963 1 001
Маратон 1963. победници и организатори
slika maraton 1963 3 001
Маратон 1963. године, победник Жана Снежана Џелатовић

 

Slika maraton 1963 2 001
Маратон 1963.

Други пливачки маратон на Великој Морави одржан је 1963. године, на стази од железничког моста до друмског моста. Организација је била одлична, у неколико чамаца који су пратили маратонце налазила се и лекарска екипа. На плажи на левој обали реке медаље су поделили у мушкој конкуренцији Бранислав Ђокић Чепурац, Маја Џелатовић и Миодраг Мики Милошевић, а у женској конкуренцији Душица Денић из Јагодине и Снежана Џелатовић (имала је тада само 12 година).

legitimacije Snezana Dzelatovic

Много година касније, 1999. године, у базену поред Велике Мораве, одржано је последње пливачко такмичење у Ћуприји. А о маратону на Великој Морави само ће да се прича, све док река не постане поново бистра, са зеленом бојом у којој ће одраз да имају уређене обале. Можда ће онда поново неки нови Васке да прави ласте скачући са врха моста.

Захваљујем се Маји Џелатовићу на уступљеним фотографијама и информацијама.

slika takmicenje na obali Morave 1999 001
1999. такмичење на обали Велике Мораве
Advertisements

One thought on “МОРАВСКИ МАРАТОНЦИ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: