МЛАДЕ ЋУПРИЈСКЕ НАДЕ

 

У Ћуприји сви уче немачки језик спремајући се да потраже срећу тамо негде, далеко. Од 26000 становника град се смањио на око 17000 становника. Стање у селима се најбоље осликава кроз број ученика у основној школи – само по неколико ђака је у разреду чак и у Сењу и Јовцу, селима која су важила за веома развијена.

Рекло би се да ће град да постане месна заједница. Али ипак има наде. Неки момци и девојке желе да Ћуприја опстане.

Један момак (прилика за женидбу) покушава да кроз историју укаже на лепшу будућност:

Студент је докторских студија на одсеку за културу, језик и књижевност Филолошког факултета у Београду. Основне академске студије историје завршио је на Филозофском факултету у Нишу 2013. године. Звање мастер историчара стекао је јуна 2016. године, када је одбранио мастер рад под називом Српско – амерички односи од 1878. до 1918. године. Ужа поља интересовања су дипломатска историја Србије, југословенско питање, Први светски рат, модерна историја Балкана, и српско – амерички односи. Учествовао је на неколико међународних научних скупова, од којих су најзначајнији Православни свет и Први светски рат одржан у Београду децембра 2014. године, Велики рат 1914-1918: Узроци, последице, тумачења одржан у Врању октобра 2014, и Век српске голготе 1915 – 2015, одржан у Косовској Митровици септембра 2015. године. Објавио је неколико научних чланака, док је у припреми и монографија.

KPZ

Поред бављења научноистраживачким радом, радио је као демонстратор на Филозофском факултету у Нишу, на предметима Историја Југославије од 1918. до 2000, Општа савремена историја 20. века и Увод у историјске студије са методологијом. Неколико месеци радио је као наставник историје у основним школама „Ђура Јакшић“ и „Вук Караџић“ у Ћуприји. Одржао је неколико предавања на позив локалних културних организација и удружења попут Народне библиотеке „Душан Матић“, Установе културе Ћуприја, Општинске организације СУБНОР – а Ћуприја и Ротари клуба Ћуприја – Морава. Крајем октобра 2018. приредио је изложбу „Ћуприја у Великом рату“ поводом стогодишњице ослобођења. Живи у Ћуприји.

http://nasa-prica.rs/americki-ratni-zajmovi-srbiji-tokom-velikog-rata/?fbclid=IwAR1gF7nPdFsztSFV5zKL4pJ4piTGmMQyBp4VXcWN9ujNQn_7S_982n8GyJc

Млада нада Ћуприје: Стефан Стаменковић

Stefan

2 thoughts on “МЛАДЕ ЋУПРИЈСКЕ НАДЕ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: