ВОДЕНА МАГИЈА

Ћуприја сплав на Морави

Колико воде има у човечијем организму сви смо учили у школи. А колико вода значи човеку углавном мислимо да знамо. Додуше, када окренемо у купатилу славину, а оно нема ни капи воде, видимо да смо ипак немоћни и да без воде не можемо да живимо. Мада, и вишак воде, било у ципелама или у Великој Морави никако не желимо.

Европа нам је наметнула обавезу да сваке године све више и више користимо обновљиве изворе енергије, ветар, сунце, воду, биомасу…, да смањимо потрошњу угља и нафте, да струју производимо не нарушавајући природу.

Европа нам је и предложила да на речним токовима изградимо мале хидроцентрале. На брзим планинским потоцима једну врсту, а на равничарским рекама другу врсту хидроцентрала.

Mapa objekata na rekama Ćuprija
Мапа ојеката на рекама

Није нам Европа рекла да по сваку цену уништавамо планинске потоке и речице, да воду гурамо у цеви спроводећи је у генераторе и да при томе уништимо сав биљни и животињски свет. То ми сами радимо. Ми, а не појединци. Ми, јер дозвољавамо појединцима да због брзе зараде уништавају природу око нас.

Protestanti

Постоје разне могућности да се искористи водени потенцијал за стварање електричне енергије, а да се при томе у потпуности сачува еколошка средина и да амбијент остане нетакнут за будуће генерације.

Велика Морава Velika Morava

Европа нас усмерава да реку Велику Мораву укротимо и да користимо све њене благодети. Није то само идеја о пловности реке и спајања Дунава са Егејским морем. То је пре свега коришћење хидроенергетског потенцијала највеће српске реке. Изградњом акумулације између Ћуприје и Параћина и између Ћуприје и Јагодине, створили би се и услови за потпуно наводњавање моравске житнице. А свако уређено језеро уједно је и туристичка оаза.

Више пута до сада доказиване су све користи које би имало становништво које живи поред Велике Мораве. Неки људи су свесни тога, а некима не вреди објашњавати.

prednosti

elektrane

MHE Grza

На Ресави код Стењевца је изграђена једна мала хидроцентрала, а у плану је изградња више њих између Деспотовца и Свилајнца. Такође, велики водени потенцијал имају и Ресавица, Црница и Грза. На нама је само да не дозволимо да се због брзе зараде појединаца не уништи цео еколошки систем.

Водена магија нас је створила, без воде нема живота. Императив је да то поштујемо и да не ускратимо живот будућим генерацијама.

Ko ubija reku 2

One thought on “ВОДЕНА МАГИЈА

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: