ГЛАСИНЕ или КАКО ТАНЈУГ КАЖЕ

Casopis

Некада су вести на телевизији и радију, као и у листу „Политика“, почињале реченицом: „Како Танјуг каже….“ и онда се знало да је та вест поуздана, да је апсолутно тачна.

Тада није важило оно данашње „из поузданог извора“.

Жан Бодријар је одавно написао: „Уз помоћ медија производи се нова стварност, односно стварност се симулира преплитањем и мешањем истинитог и лажног-поистовећивањем стварног и имагинарног. Изговорене речи и мисли, појмови и чињенице добијају лажно значење и уз помоћ масовних медија стално се понављају и саопштавају као непобитне истине“.

Predavac

Професор др Дејан Дашић, Ћупричанин по рођењу који живи у Јагодини, а ради широм Србије, члан Ротари клуба „Ћуприја Морава“, на отвореном састанку клуба који је одржан у конгресној сали хотела „Хил“ у Јагодини, пренео је присутнима изводе из свог рада  „ГЛАСИНЕ КАО ВИД СИМБОЛИЧКЕ МОЋИмедији између истине и манипулације“ (објављен у часопису од националног значаја Национални интерес 2018 бр 2).

casopis

Несумњива актуелност рада је навела све присутне на дубоко размишљање, а то је допринело каснијој отвореној дискусији на начин који је примерен раду Ротари клуба, да се уз уважавање различитости погледа, дође до суштине проблема.

Истином се одувек манипулисало. Обмана је најопасније оружје.

Велики монголски освајач, Џингис-кан, имао је посебне јединице које су се кретале испред његових борбених јединица и причама о монголској окрутности изазивале панику код непријатеља, истакао је професор др Дејан Дашић.

Које су данас најинтригантније гласине?

Људи често говоре о новом светском поретку иза кога се крију тајна друштва као што је масонерија или трилатерала. Ништа мање нису интересантне теме о новцу и сексу, а животи политичара и звезда ријалитија се свакодневно преплићу на првим странама „жуте“ штампе.

После трагедије 11. септембра Пентагон је формирао Биро за стратешки утицај (БСУ) који има задатак да пласира лажне вести ради „тровања” светске штампе и међународног јавног мњења „и пријатељских и непријатељских земаља“. И Велика Британија је формирала јединицу којом ће појачати борбу против лажних вести у покушају да спречи ширење кампања дезинформисања које организују друге државе.

Predavac 2

Логично се поставља питање какво је стање у нашем друштву, на нашој медијској сцени?

Да ли можемо и колико смемо да прихватимо оно што се пише у разним таблоидима, па и у дневној штампи? Да ли само бомбасти наслови доносе продају новина и зараду издавачу? Да ли је новац важнији од новинарске етике?

Професор др Дејан Дашић је на перфектан начин навео све присутне да убудуће увек преиспитају добијену информацију коју им прослеђују јавни медији. У време интернета и скоро тренутне размене података широм планете, гласине су постале моћ. Добро смишљена полуистина постаје најубојитије оружје.

kongresna sala

2 thoughts on “ГЛАСИНЕ или КАКО ТАНЈУГ КАЖЕ

Add yours

  1. Ko je gledao film“Ratom protiv istine“ valjda je shvatio kako se manipulise medijima.Ko nije gledao moze da na TV PRVA gleda seriju „Zigosani u reketu“ i tu vidi kako se fabrikuju lazi.Uostalom 80% ljudi u svetu lazu sa razlogom i bez razloga.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: