МАШИНОВОЂА

 

Отац би увек дао свој живот за живот свог сина.

Кренуо је лагано теретни воз узаном пругом из Ћуприје ка Сењском Руднику. Ђорђе и његов помоћник нису имали много посла око убацивања угља у ужарено ложиште, јер су вагони били празни. Прошли су поред шећеране, па онда преко распутнице између Везировог брда и реке Раванице стигли су у Краљево поље. Још мало и ушли су у Сење. Ту су заустављени.

Два сата су непланирано стајали у малој железничкој станици Сење. Чекали су да четници са групом људи из Ћуприје пређу из суседне кафане у један теретни вагон.

Воз је наставио пут кроз село, па је изнад манастира Раваница ушао у клисуру.

Почетак фебруара месеца 1944. године је био уобичајено хладан. Размишљао је машиновођа Ђорђе како је у теретном вагону ледено и како је везаним људима још хладније око срца, јер је свима било знано да се њихов пут завршава у Мијајловој јами.

У Сењском Руднику се локомотива окренула и били су прикачени вагони пуни угља који је био намењен Немачким окупационим снагама. Крећући се низбрдо брзо су се вратили у Ћуприју.

Ђорђе Антић је завршио уредно своју смену и стигао је својој кући. Чекала га је уплакана жена.  Сина Мирослава су одвели четници.

Застао је Ђорђе, није могао да пружи корак. Сетио се теретног вагона у коме се налазила група мушкараца и жена које су четници одвели ка Мијајловој јами.

Одмах је кренуо у Сење да са својим братом Љубом Антићем потражи Чачића, да га моли да му не убије сина, да га пусти на слободу.

Узалуд.

Чачић им је рекао да су закаснили!

Miroslav Antic
Мирослав Антић

Фебруарски покољ 1944. године у Ћуприји догодио се увече, пред полицијски час. Четничке тројке су из кућа извеле лица предвићена за клање. Припадници Српске државне страже су се повукли у своју касарну и на тај начин им омогућили несметано вршљање по вароши, док су им неки и помагали показујући им куће и лица која је требало из њих извести. Те вечери изведено је око 20 лица и одведено у Летовиште, недалеко од Сењског Рудника, у штаб бригаде. Одмах сутрадан заклано је њих 12, и то: Антић Мирослав, кројачки радник, скојевац, Маринковић Добривоје, пошт. чиновник, симпатизер, Спасић Радомир, службеник, Гајић Душан-Чича, пензионер, Стојановић Александар, берберин, Томић Станоје, радник Ложионице. члан КПЈ, Ценић Лепосава, домаћица, партизанска мајка, Хаџић Љубомир, кафеџија (критиковао покрет ДМ), Богдановић Александар, капетан у пензији (одбио да иде у четнике ДМ), Јовановић Стана, домаћица, Радосављевић Јулијана, домаћица, Шимунић Павле, машиновођа, симпатизер НОП-а.

У Ћуприји су биле смештене окупаторске војске Немачке и Бугарске, као и једна јединица Белогардејаца. Наравно, најачи састав су имали Бугари, јер је у Ћуприји била смештена Команда 9. пешадијске дивизије. Нико није желео да спречи четнички терор.

5 thoughts on “МАШИНОВОЂА

Add yours

  1. Moja baba Leposava Cenic,cije ime nosim,je zaklana i ostavljena na livadi i u toku noci kucici su njen les rastrgli , deda je pronasao samo jednu nogu jer je prepoznao po carapi koju je nosila.Toliko o „herojskoj“ borbi cetnika i njihovoj borbi.Pricali su ocevidci kako su se pijani,obesni i razulareni Cacvicevci izivljavali na mojoj babi i zabavljali punu kafanu zadriglih i raspojasanih „boraca“ za kralja i otadjbinu,pre nego sto su je „junacki“ zaklali.Tako su se cetnici ,pijani i organizovani u crne trojke borili za slobodu“Srpskog naroda.Moja baba je bila majka osmoro prezivele deca,a rodila je desetoro.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: