ЋУПРИЈСКЕ ЛИЧНОСТИ – БОЖА МАРШИЋАНИН

 

Objava o ubistvu kralja

Гледајући телевизијску серију о свргавању династије Обреновић и убиству краља Александра у мајском преврату 1903. године многи Ћупричани су се обрадовали видевши сцене у којима је Бекјарев глумио Божу Маршићанина који живи у Ћуприји. Ваљда је то значајно што је један, рекло би се, Ћупричанин постао управник града Београда.

Управа града Београда је била управно-безбедносна институција у Београду у периоду 1839-1944. Највећи део тог времена била је смештена у „Главњачи“ која се налазила на месту данашње зграде Хемијског факултета на Студентском тргу у Београду. Некада су Београдом управљала два органа власти, Управа града Београда као носилац полицијске и управне државне власти и Општина града Београда као носилац самоуправне власти. Отуда је управник био веома значајна личност за све српске власти.

Fotografija Boza K Marsicanin2

Божа Божидар Маршићанин је био управник у периоду 13.7.1900 — 29.5.1903. (датуми су по данашњем календару).

У краљевини Обреновића Божа Маршићанин је био лице од поверења зато што је његово порекло заједничко са краљицом Драгом и браћом Луњевица.

postavljenje slika

Вест о постављењу га је затекла у Ћуприји где је боравио као Начелник Моравског округа.

Са места челног човека Управе града Београда је смењен након мајског преврата и убиства краља Александра. Нова власт се одмах ослободила Боже Маршићанина, а скоро истовремено су извршене и кадровске промене у самој Ћуприји – смењени су команданти жандармерије и војске.

razresenje slika

smena zandara

kasarna u Cupriji smena

Ко је био Божидар Маршићанин?

Божидар Маршићанин је био један од најпоузданијих поданика краља Александра Обреновића. Рођен је у Крагујевцу 1855. године где је похађао основну школу и гимназију. Имао је само 23 године када је постао писар у Управи града Београда. Уследило је постављење за среског начелника у Рековцу, а након тога и за начелнике Тимочког, Крагујевачког, Поречког, Врањског, Подунавског и Моравског округа.

После мајског преврата се повукао из јавног живота. Велики рат је провео у Трстенику.

Умро је 1921. године.

Бавио се писањем, па је остао упамћен по делима: „Какво се зло спрема у Србији“, „Прави и истинити васкрс државе српске“, „Тајне двора Обреновића – Управитељеве белешке“ и „Успомене из збега“.

Иако је Божа Маршићанин у Ћуприји живео веома кратко, оставио је траг који је овековечен у телевизијској серији.

NBPO-knjige-166-001

uspomene iz zbega

3 thoughts on “ЋУПРИЈСКЕ ЛИЧНОСТИ – БОЖА МАРШИЋАНИН

Add yours

  1. Ako je Boža maršićanin smenjen sa dužnosti upravnika grada Beograda po majskom prevratu, onda to nikakao nije moglo biti 29. maja 1903. po današnjem (novom) kalendaru jer je to datum majskog prevrata po tadašnjem (starom) kalendaru. Po današnjem kalendaru, majski prevrat je bio 11. juna.

    Liked by 1 person

    1. Календар је промењен после Великог рата. Често се догађа да се у претходном периоду мешају датуми, мало по старом, а мало по новом календару.

      Свиђа ми се

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: