VW долази у Ћуприју

uzaludna borba

Најкупованија марка немачких аутомобили у Србији и шире у Европи, производиће се ускоро поред Велике Мораве. Доскора вешто скривана и негирана вест да ће негде у Источној Европи или у Турској да се изгради нови погон Фолксвагена, више није тајна.

Добар пријатељ из Берлина, веома близак моћницима као што су некадаши државници Шредер и Тони Блер, човек који никада није слагао, јавља да је апсолутна истина да је моћни VW изабрао баш Ћуприју за седиште свог будућег гиганта аутоиндустрије у овом делу Европе. Близина Коридора 10, железничког и друмског, као и нескривени потенцијали пловности Велике Мораве, уз доградњу аеродрома поред аутопута, условили су да је локација Ћуприје најпогоднија за сва будућа улагања.

Катар има удео у VW 17% и пошто су Муслимани велики пријатељи Србије, много већи него муслиманске Турске, снажно утичу на одлуку руководства VW да се у будућности аутомобили на бензин и дизел праве само у Србији и то баш у Ћуприји, у којој већ постоје изграђени добри односи са турским великим инвеститорима. Наравно, фабрика искључиво електричних аутомобила биће још неколико година привилегија Немаца у Доњој Саксонији.

Пошто се српско аутомобилско тржиште убрзано развија, а куповна моћ становништва несразмерно нагло повећава, један од најперспектвинијих модела фолксвагена, који има дугорочну будућност због адаптације на електрични погон, освануће баш у Ћуприји кроз три године. Да злобници не би помислили да је датум отварања фабрике планиран  лимбурга месеца, сада је одређено да то буде на Младенце 2022. године, кад озелени трава.

Неспорно је да Ћуприја нема 8000 радника колико је потребно за рад у три смене у новим погонима, као и још око 30000 радника у пратећим индустријским погонима у непосредној близини Ћуприје, па се зато планирају и огромна финансијска улагања у образовање будућих запослених. Менаџмент VW је свестан и потребе за становима великог броја младих радника, тако да је већ донета одлука да VW на сваких 10000 евра које у отварање нових радних места уложи држава Србија, дода још по 10000 евра из својих фондова за изградњу станова у непосредном окружењу фабричких погона.

Немачка држава ће са своје стране из фондова за збрињавање миграната са простора Сирије, Ирака, Авганистана и осталих држава из Азије и Африке, да уложи додатна финансијска средства како би се десетак хиљада миграната сместило поред Велике Мораве. На тај начин би се подстакла пољопривредна производња у опустелим српским селима, а посебно би се обратила пажња на биљке које се користе у фармацеутске сврхе за лекове који побољшавају расположење код појединаца.

Месечне зараде радника VW у ћупријским погонима биће као у Немачкој, то је захтев немачких синдиката, па ће на тај начин разни кинески и турски послодавци морати да преселе своју производњу из Ћуприје у неке друге крајеве Србије. Српски синдикати ће изласком на улицу да подрже захтеве свих радника чије су нето зараде мање од 1000 евра месечно.

Misleci ljudi

Додуше, велики број Кинеза остаће ипак у Ћуприји очекујући брзи почетак прокопавања воденог пута Дунав-Морава-Вардар. Овако велики грађевински подухват потрајаће више година, тако да је могуће да се у Ћуприји створи и велика кинеска колонија. Она би била додатни подстицај невероватно брзом развоју не само Ћуприје, него и целог Поморавског округа. Посебно би се реконструисала кафилерија у Ћуприји која би производила храну за псе, а у суседној Јагодини би се производили за незасито кинеско тржиште папци (пилећи или свињски, свеједно).

Ћуприски станодавци би престали да се секирају за губитак студенткиња на Високој медицинској школи, било би чак пожељно да се што пре ова школа пресели у Београд, јер би се у предивне просторије школске зграде уселили нови студенти. Информационе технологије и роботика у новим погонима VW, условили би нове профиле стручних радника. Ћуприја би у овом делу Србије била центар за образовање генерација будућности.

Magarece livade u Cupriji
Магареће ливаде у Ћуприји

Срећна је околност да на магарећим ливадама иза девастиране фабрике шећера није израстао велики коров, тако да ће грађевински радници веома брзо да изграде погоне моћне VW индустрије. Додуше, биће потребно да се обезбеде додатни капацитети инфраструктуре – нове трафо станице, канализациона мрежа која се не би уливала у постојећу градску, а копањем нових бунара добиле би се и додатне количине питке и индустријске воде за целу Ћуприју.

secerana devastirana
Рушевине некадашње шећеране
Cuprija industrijske zone
Епицентар српске аутомобилске индустрије

Огроман простор који сада заузимају некадашње фабрике шећера и лимунске киселне лако би се искористио за нове погоне пратеће индустрије. VW је заинтересован да се цео околни комплекс приведе опште корисној намени. Истовремено би ту, по угледу на некадашње Чехе, били изграђени и нови спортски објекти, у парковским површинама би никле виле за руководиоце у фабрици, велики трговачки центар би задовољавао потребе грађана и Параћина и Јагодине, направио би се хелидром,  а индустријски железнички колосек би био повезан са моћним ћупријским карго центром и пристаништем на будућем пловном каналу Дунав-Морава-Вардар.

Никад до сада европски политичари нису слагали српске политичаре, можда само једном, тако да је замисао VW да са својим новим погоном у Ћуприји донесе свеопшту радост српским грађанима, потпуно реална и остварљива у кратком року, за само 2-3 године.

Несумњиво би одмах за немачким инвеститорима у Ћуприју дошли и други инвеститори, посебно из Аустрије, Француске и Италије. Највероватније је да би Италијани били посебно заинтересовани да се реконструише римски каструм Хореум Марги заједно са мостом на Великој Морави, а што би заокружило велике туристичке могућности Ћуприје.

Поново би Ћуприја постала град у којем људи лепо живе. Престали би млади да беже у Немачку, Аустрију, Норвешку… Сунце над Ћупријом би најлеше грејало и деца би се овде поново рађала.

У знак захвалности Фолксвагену, на сред Ћуприје биће направљен огроман обелиск за знаком VW. Таман да буде лепа позадина за селфи!

selfistknje
селфи у Ћуприји

7 thoughts on “VW долази у Ћуприју

Add yours

  1. Novi proizvodni pogon Folksvagena gradiće se na zapadu Turske, u Manisi blizu Izmira. Nemački proizvođač automobila mnoge je iznenadio odlukom da investira u Turskoj, a ne u članici Evropske unije Bugarskoj. Prethodno je iz trke ispala Srbija. U pogonu „teškom“ oko milijardu evra proizvodiće se 300.000 vozila godišnje i biće zaposleno 4.000 ljudi.

    Свиђа ми се

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: