ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН

Мало је познато да је Вук Стефановић Караџић давне 1861. године постао почасни грађанин Загреба. И Београд има своје почасне грађане – Јосип Броз Тито (1947), цар Хајле Селасије (1954), Брежњев (1962),  Николаје Чаушеску (1976), Ким Други Сунг (1984)….

Лепо је бити почаснин грађанин и у провинцијском градићу.

Људи ти се диве, поздрављају те на улици, многи су ти захвални, јер си им обезбедио егзистенцију кроз школовање или запошљавање. Учинио си некакво велико дело које у провинцијској забити нико не би направио. Нико осим тебе.

Знаш да се живом човеку не зида споменик, иначе би твој лик већ био исклесан у огромном гранитном блоку или изливен у бронзи и налазио би се у централном делу града. Добићеш и улицу са твојим именом, можда ће неку школу да назову по теби, можда ђачки интернат.

Да није тебе, све би замрло у граду.

Додуше, велика почаст те и обавезује. Не смеш да изневериш поверење људи који су у теби видели светлост новог дана. Мораш да останеш доследан по сваку цену. Чак ако би лично нешто и изгубио, то не сме да ти буде оправдање за посустајање у обећаном и урађеном. Изнад свега мора да ти остане чист образ.

Не додељује се звање „ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН“ сваког дана, ни сваке године. Можда постоји само један човек који у једној или у више деценија, може да заслужи кључеве провинцијског града. Генерације и генерације биће захвалне за све што је тај један човек урадио. Па и када више њега не буде било међу живима, остаће неко спомен обележје у градском парку, остаће мурал на зиду, име улице, трга, школе, спортске хале или спортског клуба, … остаће написан роман, монографија…

Не тргује се звањем „ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН“, не додељује се оно било коме, чак ни ономе који обећа грађанима бољи живот.

И када „ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН“ симболично добије кључеве града верује се у њега и у његово поштење. Зато не могу кључеве једног града да имају десетине људи. Онда би боље било да град и нема браву на својим вратима.

Фашистички вођа Хитлер је делио својим војницима гвоздене крстове сваког дана, све више и више како се ближио његов пораз. Гледао сам у једном ратном филму како официр у џепу има више гвоздених крстова, него што је било војника којима је командовао. Остало ми је та филмска сцена у трајном сећању.

Имам и ја гомиле похвалница, захвалница и не знам како се шта више зове. Почео сам да их добијам од првог разреда основне школе. Све их уредно слажем на гомилу. Проблем ми представљају оне у лепом паковању које заузимају велики простор. Могао бих да издвојим две-три које ми нешто значе. А памтим и још неколико, јер су биле новчане награде. Најрадије бих гомилу тог лепо украшеног и исписаног папира поклонио градском музеју. Али шта би и у градском музеју радили с толиким папиром?

Поводом 13. октобра, Дана ослобођења Ћуприје у Другом светском рату, општина сваке године додељује разне награде. Изузетан је тај дан. Посвећен је људима који су се борили против фашистичког окупатора, који су дали свој живот да би смо ми данас постојали. Зато је велика част за сваког добитника награде када грађани одлуче  да му повере кључеве Ћуприје.

Прелиставам општинске службене гласнике и читам редом године 2015., 2016., 2017., 2018., 2019., 2020…

Скупштина општине Ћуприја на седници одржаној дана 08.10.2015. године, донела је ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА И НАГРАДА ЗА 2015. ГОДИНУ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ 13.ОКТОБРА

Члан 1.

Поводом Дана општине 13. Октобра, Скупштина општине Ћуприја, додељује ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

1. Породици Карић, односно Драгомиру Карићу испред породице Карић, за изузетна залагања у области образовања на територији општине Ћуприја и допринос

2. Драгану Стевановићу, државном секретару у Министарству привреде, за изузетно залагање и пружање подршке у развоју пословне зоне и унапређењу инфраструктурних капацитета на територији општине Ћуприја током 2014. и 2015. године

3. Јовану Воркапићу, директору Дирекције за имовину, за изузетно залагање и пружање подршке у развоју пословне зоне и унапређењу инфраструктурних капацитета на територији општине Ћуприја током 2014. и 2015. године.

Скупштина општине Ћуприја на седници одржаној дана 11.10.2016. године, донела је ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА И НАГРАДА ЗА 2016. ГОДИНУ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ 13.ОКТОБРА

Члан 1.

Поводом Дана општине 13. Октобра, Скупштина општине Ћуприја, додељује ПРИЗНАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

1. Ђорђу Манчићу, саветнику у Кабинету премијера, за допринос и изузетно залагање, као и пружање подршке у развоју пословне зоне и привлачењу страних инвеститора на територији општине Ћуприја током 2015. и 2016. године

2. Zhang Zhiguo, представнику „Еурофибер“ доо Београд, за унапређење привредног развоја општине Ћуприја, као и изузетан допринос подстицању будућег инвестирања кинеских инвестиција у наш град

3. Burak Galіp Akkur, директору Привредног друштва за производњу и трговину „ТИБЕТ МОДА“ доо Ћуприја, за унапређење привредног развоја општине Ћуприја, као и изузетан допринос подстицању будућег инвестирања у наш град

4. Melіh Sengül, директору Привредног друштва за производњу и трговину „ТИБЕТ МОДА“ доо Ћуприја, за унапређење привредног развоја општине Ћуприја, као и изузетан допринос подстицању будућег инвестирања у наш град.

Скупштина општине Ћуприја на седници одржаној дана 12.10.2018. године, донела је ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА И НАГРАДА ЗА 2018. ГОДИНУ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ 13.ОКТОБРА

Члан 1.

Поводом Дана општине 13. Октобра, Скупштина општине Ћуприја, додељује ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА:

1) UNAL PALA, власнику O-P GRUP – за допринос развоју пољопривредне производње у општини Ћуприја. Ова турска компанија препознала је потенцијал наше општине и определила се да инвестира у пољопривредно добро „Добричево“, чиме ће значајно поспешити пољопривредну производњу и оживети ово замрло пољопривредно добро, по коме је Ћуприја некада била позната;

2) Дарку Саџаку, законском заступнику ROYAL DE HEUS GROUP NETHERLANDS – за унапређење привредног развоја општине Ћуприја. Ова холандска компанија, као један од највећих произвођача у индустрији сточне хране, проширила је своје капацитете куповином фабрике хране за животиње „Компонента“ у Ћуприји и на тај начин допринела даљем инвестирању у наш град.

Скупштина општине Ћуприја, на седници одржаној дана 11. 10. 2019. године, доноси: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА И НАГРАДА ЗА 2019. ГОДИНУ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА 13. ОКТОБРА

Члан 1.

Поводом обележавања Дана општине Ћуприја 13. Октобра, Скупштина општине Ћуприја, додељује: ЗВАЊЕ ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА – GUANXI HE, директору и оснивачу компаније YHONG QIAO NENGYUAN KEJI доо Ћуприја, за унапређење привредног развоја општине Ћуприја. Компанија ће вршити рециклажу пластичног отпада и производњу пластичних гранулата. Упослиће 50 радника са тенденцијом проширења капацитета. Компанија својом делатношћу утиче на очување и заштиту животне средине.

И тако су у последњих пет година кључеви Ћуприје предати почасним грађанима: 

Драгомиру Карићу, Драгану Стевановићу, Јовану Воркапићу, Ђорђу Манчићу, Zhang Zhiguo, Burak Galіp Akkur, Melіh Sengül, UNAL PALA, Дарку Саџаку, GUANXI HE, Клаус Јохан Беш – укупно петорици са домаћим именима и шесторици са тешко изговорљивим именима.

Општински службени гласници су превише сувопарни, делују као телефонски именик. Читају их правници и хроничари вароши. Зато је много уверљивије оно што не пише у службеном гласнику, него остане забележено као говор на свечаној седници.

13.10.2020.

Председник Скупштине општине Ћуприја Нинослав Ерић своје обраћање на свечаној седници локалног парламента, која је данас одржана у оквиру обележавања 13. октобра – Дана општине, почео је констатацијом да је Ћуприја још прошле године проглашена најбољом инвестиционом локацијом у Србији, али да је о томе тада могао да да само наговештај.

„Те 2019. имали смо посету једног од највећих гиганата аутомобилске индустрије – Фолксвагена. Са поносом могу да кажем да смо тада представили Ћуприју у најбољем светлу и да смо добили похвале од свих: из Кабинета председника Републике Србије, из Кабинета председнице Владе, свих министарстава и јавних предузећа. Као и 2014. године, када смо потписали Меморандум о сарадњи са „Трак Лајтом“, који је утицао на изградњу прве индустријске зоне у Ћуприји – где данас „ФЕКА аутомотив“ има свој погон , а где нас ускоро очекују инвестиције „Гомекса“ и „Геровита“ – тако и данас, након посете „Фолксвагена“, имамо нову инвестицију у новој индустријској зони у Добричеву. То је немачки „СМП аутомотив“, део групације „Мадерсон“. У првој фази СМП ће запослити 450 радника, а завршетак фабрике се очекује у првој половини следеће године, док су запошљавања већ кренула, а њихов тренинг центар за раднике у производњи креће са обуком.“, рекао је председник Ерић, додатно појаснивши колико је труда било потребно да се обезбеде услови за настанак једне централне индустријске зоне каква ће бити ова у Добричеву. „Оно што је врло важно за нас – обавеза Општине Ћуприја и Владе Републике Србије је опремање нове централне индустријско-трговинске зоне у Добричеву“, поентирао је у свом излагању председник Нинослав Ерић.

Иначе, већ из уводних речи председника Скупштине општине Ћуприја Нинослава Ерића било је јасно да ће ће титулу почасног грађанина општине Ћуприја понети Клаус Јохан Беш, председник Компаније „СМП аутомотиве“. Господин Беш, који се у име награђених обратио присутнима, рекао је како је по доласку у Србију обишао седам потенцијалних локација за изградњу новог постројења фабрике на чијем је челу, од којих и оне „на северу Србије, у околини Крагујевца, у Нишу и на југу“, али да је „овде срео изузетно ентузијастичан и мотивисан тим на челу са председником Ерићем“, који му је од првог дана био од велике помоћи. „У међувремену, тај однос између нас више није само пословни, већ је то сада и нека врста пријатељства“, истакао је председник немачке „СМП аутомотив“ Клаус Јохан Беш.

Представљајући „СМП аутомотив“, Клаус Јохан Беш је рекао да ће ова компанија у Србији, односно у Ћуприји, у погону површине 19 хиљада метара квадратних да производи унутрашње странице за врата и командне табле, нагласивши како је процес производње у „СМП аутомотив“ специјализован за моторна возила премијум класе.

Ова 2020. година остаће упамћења пре свега по светској пандемији и последицама корона вируса. А у маленој Ћуприји и по наговештају лепше будућности за грађане.

Ако будем жив, верујем да ћу наредних година да будем сведок како још десетине светских капиталиста долази у Ћуприју градећи своје фабрике. Због њих ће Ћуприја да постане град у коме многи из Србије траже посао, не само они из Јагодине и Параћина. Верујем и да ће велики број младих Ћупричана да се врати из Чешке, Словачке, Пољске, Шведске, па и из Немачке, Италије, Швајцарске. Додуше, било би лепо да се врате и они који су отишли у Београд.

Замишљам пословне људе који својим авионима слећу на ћупријски аеродром, како су хотели препуњени и тражи се слободан кревет… Замишљам градске аутобусе који повезују индустријске зоне са центром града који је калдрмисан римском коцком и претворен у туристички каструм Хореум Марги. Замишљам светске туристе и насмејане ћупријске таксисте… Замишљам и велелепно здање на обали Велике Мораве које постаје нови симбол Ћуприје, као што „Београд на води“ има своје нове симболе.

Музички таленти и атлетичари ће да буду заједно са пословним људима оно што други градови у Србији немају.

И зато нека Ћуприја има што више ПОЧАСНИХ ГРАЂАНА који ће не само да чувају кључеве града, него и да проносе име Ћуприје широм Кине, Турске, Индије, Холандије…  

https://www.uk.cuprija.rs/blog-ustanove/ljudi-cine-grad

Ћуприја добија КОСМОДРОМ

One thought on “ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: