ИГОРОВИ ТРОТОАРИ

Стари дрворед у главној ћупријској улици постао је ругло, јер су делови крошњи окренути ка коловозу били „очерупани“ сталним проласком аутобуса и високих камиона, а корење је неминовно уздизало делове тротоара и ивичњака тако да су се пешаци непрекидно саплитали. Тај дрворед и није био толико стар, тек пар деценија, али његов творац је био некадашњи „политички радник“ који се није много добро разумео у оно што је урадио. Ваљда Ћуприја има исконско проклетство да Мали Ђокица мора да одлучује баш о свему.

Младом, тада тек стасалом архитекти, запало је да преуреди ћупријске тротоаре, да осмисли нешто ново и лепо, да стари дрворед буде замењен и да главна улица добије нови лик, да заједно са модерним градским осветљењем поново буде „булевар светлости“ који спаја Јагодину и Параћин.

Једне вечери млади архитекта је свој пројекат тротоара предсатвио члановима Ротари клуба Ћуприја и одмах је добио спонтани аплауз и подршку. Чекало се још мало и да званични општински органи све аминују.

Погодило се то баш у време државних и локалних избора 2012. године, када је дошло до турбулентне промене власти. И тако је уговор о изградњи новог тротоара у ћупријској главној улици испред општинске власти потписао Раде Ђорђевић, познатији као Раде Билдер, предводник групе грађана „Раваница“.

Уз много псовки најпре је посечен стари дрворед. Било је ту кукњаве, грађанског отпора, проклињања зато што се уништава зеленило. Ретки су били људи који су веровали да ће за пар година ту да израсте нов дрворед, са стаблима која су одговарајућа.

Приликом изградње тротоара вођено је рачуна о свим детаљима, најпре је преуређена инфраструктура за телефонију, па за кишну канализацију, одвод из олука поред кућа спуштен је испод површине тротоара где год је то било могуће. Урађене су „вођице“ за слепа лица, направљене су клупе за уморне пешаке, али и за станаре околних зграда. Преуређена су аутобуска стајалишта која су добила нове надстрешнице и клупе за путнике. Мислио је млади архитекта на све детаље тако да нови тротоар буде и бољи и лепши од тротоара у Јагодини и у Параћину.

Након завршетка реконструкције тротоара са једне стране главне ћупријске улице сви су пожелели да се тако настави и са друге стране главне улице, али истовремено и у другим улицама.

Никада није могуће да се све уради одједном. Зато се одређују приоритети, негде мора раније, а негде може и касније. Важно је да све буде јавно и ништа сакривено.

Многе улице у Ћуприји немају никакв тротоар. Из градског самодоприноса пре пола века урађен је водовод и канализација, улице су добиле савремени коловоз, али тада није било ни много возила у граду, па су пешаци могли безбедно да се крећу коловозом, јер их фијакери и бициклисти и по неки аутомобил нису угрожавали. Најважније је било да асфалт замени блато.

Времена су се мењала, па је тако улицама почело да се креће све више и више возила. Пошто није било нових паркиралишта, онда је коловоз који служи за кретање возила, „привремено“ претваран у паркинг простор. Измишљена је и наплата паркирања на коловозу. А онда су возачи изнуђено пешацима преотели и оно мало постојећих тротоара.

Без јавног плана изградње неопходних тротоара и паркинга, грађани Ћуприје, било да су пешаци или возачи, постали су не само велике гунђалице, него и огорчени незадовољници.

Транзитним улицама, којима јуре велики камиони и аутобуси, пешаци су принуђени да се крећу коловозом, јер нема тротоара. Додуше, праве се тротоари, али у неким мање значајним улицама (прича се да у њима живе они који кроје капу грађанима). Тако су ђаци, школарци од првог разреда основне школе, принуђени да беже са коловоза на травњаке када наиђе неко веће возило. Срећна је околност да још ниједно дете није прегажено у тим „транзитним“ улицама.

Срећа је и да на тротоарима у дугачкој главној улици од моста на Великој Морави, до некадашње фабрике шећера, ниједан бициклиста још није убио неко дете, јер је сада сасвим „нормално“ да тротоарима јурцају бициклисти, мотоциклисти, па и четвороточкаши звани квадрови.

Најчешће последице досадашњих судара бициклиста и пешака на тротоару су разбијени мобилни телефони, који пешацима обавезно испадају из руке. Крену сузе за разбијеним телефоном док бициклисти беже као да се ништа није догодило.

Мајке са колицима за бебе много пута су принуђене да са тротоара сиђу на коловоз, јер је просто немогуће провлачење поред силеџијски паркираних аутомобила. Рекло би се да су возачи приморани да своје љубимце паркирају на узаним тротоарима. Али како онда схватити возаче који на огромном паркинг простору испред новог „ЛИДЛА“ паркирају своје аутомобиле на местима која су видљиво обележана за кретање пешака или за кретање возила?

Ћуприја, транзитна улица Сретена Здравковића

„Ненормално“ постаје „нормално“ и тако се полако привикавамо на оно што у цивилизованом свету није никоме схватљиво.

Љубитељи актуелне власти у Ћуприји рећиће да ће ипак једног дана све градске улице да имају тротоаре, да ће за свако регистровано путничко возило да постоји по једно паркинг место на јавним површинама, да ће да буду обележене бициклистичке стазе, да ће да се забрани кретање возила кроз главну улицу (осим за припаднике власти), да ће да се уради још много других неопходних ситница за већу безбедност саобраћаја, од успоривача саобраћаја до полицијских камера које аутоматски региструју саобраћајне прекршаје, да ће…. Ма, има планова за све што може да улепша живот грађанима Ћуприје и туристима који ће у све већем броју да долазе баш у Ћуприју. Требаће људима само стрпљење, јер ако су могли да издрже оволике године гледајући рушевине старе робне куће у центру града и разлупани Дом ЈНА, моћи ће да издрже и време до доласка неке нове власти, неког новог Малог Ђокице који се разуме у све потребе својих суграђана. Игор, архитекта првог модерног тротоара у Ћуприји, препустиће млађим школованим колегама да пројектују нове тротоаре за оне Ћупричане који се још нису снашли да обезбеде радно место у Норвешкој, Швајцарској, Пољској (нико не одлази из добре куће)…. Пројектоваће ови млађи можда и ново гробље у Ћуприји са уређеним пешачким стазама.

Душан Стаменковић
дипломирани саобрађајни инжењер


https://www.youtube.com/watch?v=rfq4KgiCcFg

2 thoughts on “ИГОРОВИ ТРОТОАРИ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: