КАВИМ

Пре или после, догоди се оно што је суђено!

kavim-jedinstvo-vranje-uss-mala

Прва вишестраначка влада у Србији је формирана давног 11. фебруара 1991. године. На челу те владе је био премијер Зеленовић, а министар за саобраћај Миле Пешић, директор транспортног предузећа „Јединство“ Врање.

Само два дана раније пре него што је постао министар, Миле Пешић је био добар домаћин Ћупричанима који су аутобусом допутовали у Врање у потрази за спасом „Велмортранса“.

Подсећања ради, „Велмортранс“ је пре распада 19. октобра 1990. године имао 60 аутобуса и 150 камиона, разгранату мрежу пословница, шпедицију, угостотељство, туризам, рентакар, …. стипендирао је стотине средњошколаца, … зарађивао месечно један милон долара од извоза услуга. У исто време је „Јединство“ из Врања имало око 150 аутобуса и нагло се пробијало на европско тржиште.

Група радника из гараже је предвођена синдикалним вођама у складу са инструкцијама са стране, организовала смену руководства у „Велмортрансу“ и преузела на себе дириговано уништавање свог предузећа, које је важило за једно од најбољих у ондашњој великој Југославији.

Наравно, када обезглавите кокошку, њено тело и даље лети по дворишту, па тако се и обезглављени „Велмортранс“ копрцао неколико месеци. А онда је свима постало јасно да ће путници да изгубе аутобуски превоз, да ће хиљаду радника да остане без посла, да ће уз пропаст „Велмортранса“, „Компресора“, ШЕЛК-а“ … цела Ћуприја да крене низбрдо.

Представници „Јединства“ из Врања уз подршку своје општине Врање, и наравно уз благослов првог вишестраначког министра за саобраћај, храбро су дошли у госте општинском руководству Ћуприје нудећи помоћ у спашавању „Велмортранса“.

Разговор је требало да буде добронамеран.

Радници посрнулог „Велмортранса“, који су тих месеци више пута блокирали Ћуприју, агресивно су одбили сваки вид сарадње са својим колегама из Врања. Узалуд је потрошено време људима који су тражили решење за опстанак „Велмортранса“.

Прошло је више од четврт века од тих судбоносних дана за ћупријске возаче аутобуса и путнике. „Велмортранса“ се скоро више нико и не сећа. Нема више ни путника ка Јовцу, Крушару, Бигреници… Аутобуска станица, кажу да је некада била најлепша у Југославији, зврји празна…

1403526100-autobuska1

Аутобуско предузеће из Врања је опстало, извршене су трансформације у складу са законом, власник се променио, ново имe старог предузећа је постало „КАВИМ“.

KAVIM_Jedinstvo_Vranje_26

Опет су се створили услови да Врањанци дођу у Ћуприју и да покрену превоз путника ка свим селима, да оживе аутобуску станицу, да град добије достојан аутобуски саобраћај.

Пре или после, догоди се оно што је суђено!

maketa VELMORTRANSA

https://stamenkovicdusan.wordpress.com/2017/10/14/poslednji-dan-u-velmortransu/

Душан Стаменковић

дипломирани саобраћајни инжењер

3 thoughts on “КАВИМ

Add yours

  1. Dobro se sećam događanja u Velmortransu.Po Ćupriji su kolale priče kako direktor Kolarević želi da nasamari radnike i postane neka vrsta vlasnika Velmortransa.Niko nije znao da objasni kako bi on to izveo,ali su tvrdili da je tako.Bilo je i onih koji su bili eknomski malo pismeniji i govorili kako se skupila grupa neradnika koja hoće bez rada da lepo živi i oni najglasniji su pobunili kolebljivce i uz svesrdnu pomoć sindikata čije je sedište bilo pri kraju ulice Maršala Tita prema Moravskom mostu i sastančili svakodnevno.Ko je tu sramnu pobunu predvodio ne znam,ali znam da zgrada Velmortransa i naša autobuska stanica uz još mnogo drugih stoji kao SPOMENIK JAVAŠLUKU,NEZNANJU,NERADU,i najviše BESKRAJNOJ LJUDSKOJ GLUPOSTI.Moj pokojni otac je često govorio:“Blago glupima njihovo je carstvo nebesko.“ U isto vreme kada se rušio Velmortrans pojavili su se Dafina i Jezda.Narod je hrlio da ulaže i zadnju crkavicu ne bi li dobio pare od kamate.Koje???Izmišljene,naravno.Čak je i neki Stole po prifesiji stolar u Paraćinu otvorio banku u koju je lakoveran narod ulagao novac,što u dinarima,što u devizama.Takođe se pojavio i paročistač uvezen iz Italije i reklamiro kako pere sve bez ikakvog deterđženta,samo vrelom vodom.Čudo neviđeno.A šta reći o Cepter posuđu koje su žene kupovale i 2 godine beskamatno kreditirale Ceptera.Ovo su samo pokazatelji koliko ljudi neće da pokrenu moždane vijuge i razmisle o svojim postupcima.Dobar marketing je čudo nad čudima,a lakovernost je teško lečiva bolest.

    Liked by 1 person

  2. Sto rece prethodni komentator o mentalitetu tog naseg centralnosrpskog coveka:nepoverljivost(hocu da prevarim pa se plasim da i mene isto ne prevare),bez vizije,tvrdoglavost itd.fino nam se obije oglavu,kad tad…

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: