ГУМНО

Tvrdjava u Nisu
Нишка тврђава

Крајем јула и почетком августа месеца, онда када су дани најтоплији, а небо без облака, одлазио сам код бабе да проведем део школског распуста. Само путовање је било увек узбудљиво, јер сам као градско дете навикнуто на комфор, после вожње аутобусом од двадесетак километара од центра Ниша до Гаџин Хана, морао да пешачим још два-три сата уз Суву планину. Наравно, неко од рођака ме је водио, ако не мама и тата.

Celije putokaz

Баба нас је чекала на Крсту, узвишици од које почињу сеоске куће. Одатле су се по ноћи видела светла Ниша, а дању је видик пуцао далеко на све стране. Иако ту нема дрвећа, никада није врућина, чак и када сунце опече, јер са планине стално дува неки ветар. Пут од Крста иде лагано узбрдо, са десне стране је узани канал са водом која тече од кладенца у центру села. Ова вода служи за наводњавање башти.

FW V3.10
дедовина

Недалеко од Крста баба је живела у кући класичног изгледа, која је била на стрмини. Испод доњег дела куће је био тор за овце, које су зими грејале земљани под собе у којој ме је чекао дрвени кревет са сламарицом. Наспрам ове куће била је стара кућа са огњиштем у средини, а ниже ње кућица од блата у којој су биле кокошке. У старој кући са огњиштем родио се мој отац.

ognjiste
огњиште
kokoske na drvetu
Кокошке су биле на дрвету

У време мог летовања изнад куће се зидала трафо станица, која ту и данас постоји. Пошто у селу није било струје, ноћу се уз светло гасарчета раније ишло у кревет. Биле су тада и класичне стаклене лампе на гас, оне са округлим огледалом иза фитиља, али су оне стајале окачене на зид. Моја баба је више волела своје малено гасарче – металну посуду са дршком из које је вирио фитиљ натопљен петролеумом.

petrolejska-lampa-zidna-
зидна петролејска лампа

Велика соба у којој сам ја спавао са бабом имала је са две стране малене прозоре у којима су се налазиле саксије са мушкатлама. На друга два зида баба је окачила рамове са фотографијама.

sporet-na-drva
шпоретић на дрва

Највише сам волео да једем, а тада сам био баш злојешно дете, бабину питу са сиром – увијачу. Обожавао сам и кравајче (хлеб печен на плотни) са младим сиром. Баба је све спремала на малом шпорету на дрва који је имао само плотну испод које је с леве стране била рерна, а са десне стране ложиште у које су могла да стану једино суве гранчице које је баба сакупљала преко лета. Увече сам пио тек помузено кравље млеко које је доносила комшиница само за мене.

pita uvijaca
пита увијача
testija
тестија за воду
Celije kladenac
кладенац

Мало ниже бабине куће је био кладенац са хладном водом незаборавног укуса, која ти се све више пије што је више пијеш. Волео сам да носим тестију са водом, иако ми је била претешка на узбрдици, јер сам сматрао да је то моја обавеза зато што је баба имала преко осамдесет година. Био сам њен  најмлађи унук. Она је родила мог оца након што се деда вратио из Великог рата, па су моја браћа и сестре од стричева били знатно старији од мене.

Соколов камен
Соколов камен
Selo Ćelije Suva planina
Ћелије – поглед на Соколов камен изнад села

Celije panorama sa visine

Живећи у граду нисам много знао о природи, тако да ми је летовање код бабе била права авантура. То је уједно и била могућност да видим и научим многе ствари које и данас памтим.

Баба је имала на неколико места около села имања. Воћњак са шљивама и неким ситним јабукама и још ситнијим крушкама налазио се изнад села, а испод села је била њива са пшеницом. Додуше, уместо пшенице вероватно је ту био јечам, бар тако данас мислим. Башту са паприком и поврћем баба је имала одмах поред Крста.

Црвена паприка се сушила окачена на канап који је био растегнут између две летве наслоњене на зид са сунчане стране куће. Остали сељаци су уместо паприке сушили ситне листове дувана.

Баба је желела да ми угађа и свакодневно ме је водила у центар села где се налазила „задруга“ – сеоска продавница. Куповала ми је чоколадицу „Животињско царство“ са сличицама. Трудио сам се да то малено парче чоколаде грицкам што дуже.

zadruga Celije
„ЗАДРУГА“ – сеоска продавница

Мислио сам да су нам пола села рођаци, јер су сви помагали мојој баби.

Испод Крста је било место где се налазила вршалица за жито. Није то био класичан комбајн, него обична вршалица без мотора. Цео механизам се покретао помоћу трактора и великих каишева. Ту су са њива доносили класје, с једне стране је излазило жито, а са друге стране слама. Вршалица је радила по цео дан, смењивали су се жетеоци журећи да што пре заврше, јер је вршалица следећег дана морала да иде у суседно село.

Било је сиротиње која није имала довољно жита, па нису користили задружну вршалицу, него су своје жито носили на гумно.

А и гумно је било заједничко. Одмах изнад Крста са леве стране пута, било је једно релативно велико равно двориште. На средини се налазио дрвени стуб са великом алком која се окретала около стуба. Две краве су биле конопцем везане за стуб и крећући се у круг газиле су по класју одвајајући пшенично зрно. После неког времена би сељак вилама бацао сламу високо у ваздух, да би зрневље пало на земљу, одакле би скупљано у вреће. И тако у недоглед по цео дан.

Између Крста и куће моје бабе живео је рођак који је чувао жито у једној просторији величине собе. Није то био прави силос за жито као што га имају велики млинови. На поду је било просуто жито дубине око један метар – таман довољно да се нас неколико детета бацамо као да скачемо у воду. Прашина се била дигла, па смо се све улепили. Када ме је баба видела онако прљавог била је љута као никад до тада.

Када падне мрак, девојке и младићи обучени у беле кошуље, шетали би сеоским путем од центра села до Крста и назад. У оном мраку би вероватно неки пар „залутао“ испод Крста, путем који води до школе и цркве.

skolska zgrada Celije
једна од најстаријих школа
crkva
црква

 

manastir
манастир
Celije zvono 1882
Звоно је постављено 1882. године

На истом месту, поред школске зграде, налази се црква Свете Тројице, стара више од стотину година, а поред ње је била рушевина манастира Св. Арх. Михајла из четрнаестог века. Касније сам сазнао да је Феликс Каниц ту видео и остатке римског насеља.

Корзо и школу сам имао у граду, па ме то није много занимало. Запатио сам ГУМНО. У време када су се појавили комбајни ЗМАЈ, две краве су се сатима окретале у круг на гумну. Не умем себи да објасним зашто сам добро запамтио баш гумно. Можда због оног бескрајног кружења – без почетка и краја.

Детињство брзо прође, а остану само успомене. Данас у селу Ћелије, општина Гаџин Хан, на Сувој планини испод врха Соколов камен (1523 м/нм), скоро да више нико не живи. Асфалтни путеви, струја, нове куће и викендице, нису били довољни да село опстане. Додуше, село није пусто. Долазе стално Нишлије, не због живих, него због новог гробља које је све веће. Гробље у селу је бесплатно, за разлику од гробља у Нишу.

Celije crkva
зимска идила
Suva planina Sokolov kamen
Поглед на Суву планину са виса изнад Нишке бање
Oko Sokolovo Gadzin Han
Око Соколово – Гаџин Хан

3 thoughts on “ГУМНО

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: