СРПСКИ ПРЕМИЈЕР ИЗ ЋУПРИЈЕ – АЛЕКСА

Често се поставља питање да ли може премијер или бар неки министар да буде Ћупричанин. Климне се злурадо главом и прокоментарише да би тај и пре него што стигне у Београд заборавио да је из Ћуприје.

А није да није Ћупричанин био премијер и министар спољних послова и министар правде. Један човек за све. Чак је иза себе оставио велики број правних, историјских и књижевних радова.

Алекса С. Јовановић је био школован, додуше не у Ћуприји, јер у његово време могао је у Ћуприји само да научи да чита и пише.

Aleksa Jovanovic
Алекса Јовановић

Родио се у Ћуприји 19. августа 1846. године, скоро цео један век пре завршетка Другог светског рата. Умро је 6. маја 1920. године у Београду.

Нижу гимназију је завршио у Неготину, а у Београду Правни факултет.

Након завршеног државног факултета, такав је тада био обичај, радио је најпре као судски чиновник, а затим и као судија, па се селио из Београда у Крагујевац, Краљево, Смедерево, Крушевац, … Ниш.

Био је председник суда у Београду (1878-1884), па члан Касационог суда (1884-1890), затим је био Начелник у Министарству правде (1890-1894), па опет члан Касационог суда (1894-1899). Кратко је био и Предесдник Апелационог суда (1899-1900).

Државни саветник је постао 1900. године.

Председник владе и истовремено министар иностраних дела је био од 12. јула 1900. године до 5. фебруара 1901. године, а затим је истовремено био Председник владе и министар иностраних дела, све до 20. марта 1901. године.

Сви који су гледали телевизијску серију о Краљу Александру Обреновићу сећају се епизоде како се Краљ венчао са Драгом Машин и како су због венчања помиловани осуђеници за „Ивањдански атентат“ на краља Милана (Никола Пашић и Коста Таушановић). Истовремено су поправљени српско-руски односи и забрањен је повратак у Србију краљу Милану Обреновићу због његовог противљења женидби Александра са Драгом. Све се то догађало док је председник владе био Алекса Јовановић, рођени Ћупричанин.

clanska karta

Kralj Milan Obrenovic
1887. Краљ Милан Обреновић

Наравно да се у споменутој телевизијској серији не прича да је премијер Ћупричанин, мада се стално истицало да је Божа Маршићанин морао по позиву да напусти Ћуприју и дође у Београд.

Fotografija Boza K Marsicanin2

Алекса Јовановић је остао више упамћен као аутор многих правних, историјских и књижевних радова. Године 1896. Написао је „Историјски развитак српске задруге“, две године касније „Изборно право женскиња у Краљевини Србији“, а још две године касније „Прилози за историју Српског Права“.

Књижевношћу је почео да се бави још 1867. године. Многа његова дела су објављена у Правди, Јединству, Дневном Листу, Малом Журналу,… Вечерњим Новостима, Отаџбини, … у „Гласнику Српског Ученог Друштва“.

Врањанци га памте по делима из 1888. године: „Врање и њено Поморавље“, „Правда и управа у врањској покрајини за време владавине Турака“.

Након пензионисања 1903. године (уследило је доласком новог краља на трон) написао је 1905. године „Постанак првостепеног суда за варош Београд“ и 1906. године „Министарство Алексе Јовановића“.

Већина његових радова је везана за историју српског права, као што је „Наследно право у Старих Срба“.

Упамћен је и по залагању за потпуно изједначавање мушких и женских права.

Његове политичке амбиције му нису сметале да као судија, а често је судио у политичким предметима, своју судијску дужност не потчињава утицају дневне политике. Приликом доношења „Закона о судијама“ истрајао је да судије не буду смењиве, односно да политичари не одлучују о судбинама судија. Био је један од најбољих судија свог времена, како по знању, тако и по савесности и непристрасности.

Само шесторица Ћупричана су заслужила да уђу у „Народну енциклопедију српско-хрватско-словеначку“ која је објављена први пут 1925. године.

Aleksa srpski premijer

Шта ли би рекао Алекса С. Јовановић о „Афери ИНДЕКС“ и многим правницима који су куповали оцене на крагујевачком Правном факултету?

Било како било, о српском премијеру – рођеном Ћупричанину у Ћуприји се веома мало зна. Из тог времена остала су документа о страначкој борби у Ћуприји и о нетрпељивости присталица Обреновића и Карађорђевића.

На крају нека Алекса буде подстрек младима из Ћуприје да могу да буду поштени правници и да имају шансу да постану и председник владе Србије!

proglas 1907

Proglas radikala 1906

1 thoughts on “СРПСКИ ПРЕМИЈЕР ИЗ ЋУПРИЈЕ – АЛЕКСА

Add yours

Оставите коментар:

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑