УБИСТВО КРАЈ РЕКЕ

15 (32)
Засновано на истинитом догађају

Градски парк поред Велике Мораве крије многе тајне. Најлепше су оне љубавне тајне. Тајне о првим пољупцима и невиним додирима заљубљених.

Некада је на ушћу Раванице постојао висећи мост, а иза моста је била кафана „Мулен Руж“ са летњом баштом и подијумом за игру. Даље се пут рачвао ка Ади, лево ка језеру и десно ка обали Велике Мораве. Купање на мирном језеру и први завеслаји на једином чамцу су били саставни део сваке младости, а шетња поред реке је била привилегија заљубљених парова које ни пецароши нису узнемиравали.

Зечеви и фазани су се навикли на посетиоце Аде. Ни веверице се нису плашиле. Само су комарци били досадни.

У сумрак летњег дана је још један заљубљени пар прешао преко висећег моста и скренуо десно. Нису далеко одмакли. Сува трава и топао ситан песак златне боје били су примамљивији од постеље. Младић је лагао на леђа, а девојка се нагнула над њим и размењивали су вреле пољупце. Њој је само коса извиривала изнад растиња.

Зачуо се изненада пуцањ из ловачке пушке. Вране су полетеле у небо. Последњи купачи на обали реке су погледали ка птицама. Конобар у „Мулен Ружу“ је застао са намештањем карираног столњака.

Она није могла ни да крикне, само је пала преко њега. Више ништа није видела.

Он је осетио крв на лицу. Њену крв и своју. Бол у глави и мрак.

Младалачки снови су у трену убијени.

Месецима касније је започело суђење убици. Бранио се да је пуцао на зеца и да није уопште знао да је погодио двоје заљубљених. Зато је и био члан екипе која је предано више дана вршила потрагу за убицом. Наводно је тек много касније схватио да је баш његов хитац узрок незапамћене трагедије.

А Ћупричани су шапутали да је Доктор прави убица, али да је платио Ловцу да иде уместо њега на робију.

Прича се да је тог поподнева Доктор седео у дворишту своје куће која се налази поред цркве. Играо је карте са пријатељима и пијуцкао ракију. Похвалио се како једва чека да испроба нову ловачку пушку.

Cuprija Horreum Margi sahrana
Илустрација – сахрана у Ћуприји

Сахране у Ћуприји су биле као и у другим варошицама. Ковчег са настрадалим младићем је ношен улицама од куће до цркве, па онда на гробље. Маса света је била испред црквене порте. Доктор је наизглед мирно стајао у свом дворишту, осећао је да мора да оде из Ћуприје негде далеко, негде где би заборавио све.

Велика Морава је следеће године поплавила кафану „Мулен Руж“ и она се просто истопила у води. Неколико година касније је висећи мост на ушћу Раванице постао неупотребљив. Ловац се вратио са робије. Наизглед се све заборавило.

Или се није све заборавило. Можда постоји неко ко никада не заборавља.

Доктор је остао без свог сина. И Ловац је остао без свог сина.

Велика Морава скрива многе тајне. И допушта да се снови сањају на њеним обалама.

Аутор:

Душан Стаменковић

 

2 thoughts on “УБИСТВО КРАЈ РЕКЕ

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: