ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА – ЈУБИЛЕЈ

 

vagon
вагон

Поред реке Раванице, тамо где се сада налази „Вагон“, требало је пре двадесетпет година да се сазида лепа пословна зграда Јавног предузећа „Србијаводе“. Одустало се у последњем тренутку. Можда је то било и добро с обзиром на разорно бомбардовање 1999. године. А да није било тог бомбардовања још би се поред хале спортова налазиле топовске шупе.

dr Ljuba 001
Оснивач школе др Љуба

Sl Glasnik RS 1998 odluka

https://dusanstamenkovic.com/2019/04/08/cuprijski-likovi-doktor-ljuba/

Захваљујући визији, сналажљивости и упорности др сци.мед. Љубомира Марића у Ћуприји је створена 1998. године Виша медицинска школа. Почела је са радом скромно, најпре на последњем спрату музичке школе код Микићевог моста. Само шест година касније школа се уселила у новоизграђено велелепно наменско здање на месту где су остале порушене топовске шупе.

Данас, после двадесет година, Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји је државна акредитована образовна установа у којој је дипломирало више од осам хиљада студената. Међународна сарадња са сличним установама из Немачке, Русије, Швајцарске, Грчке, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске и Републике Српске још један је показатељ да је ћупријска школа оправдала своје постојање и да је постала препознатљива.

Школа привлачи студенте из целе Србије. Тренутно их има око 1400 на свим образовним профилима. Кренуло се са три смера: виша медицинска сестра-техничар, виши физиотерапеут и виши радиолошки техничар. Те прве школске године 1998/99. био је 261 бруцош. А најбољи студент те прве генерације је сада професор струковних студија.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2002. година – изградња школе

Школске 2018/19. године уписана је 21. генерација студената на пет студијских програма.

Школа је права фабрика у којој се производи знање. Укупно 137 запослених (њих 34 су доктори наука) и двадесет пута више студената, дају Ћуприји наду да ће град да опстане упркос свим недаћама.

Висока медицинска школа струковних студија у Ћуприји обезбеђује многим мештанима егзистенцију, било кроз изнајмљивање студентских соба, било до потрошње у пекарама, трговачким радњама или ресторанима, кафићима и местима за младалачку забаву. Небројано много бракова је склопљено баш захваљујући студентским љубавима. И исто толико рођено је деце у Ћуприји.

Они студенти који нису остали у Ћуприји, који су се вратили у своја родна места или су захваљујући школској дипломи запослени у Аустрији, Немачкој, Норвешкој, Швајцарској, Америци… сада су прави амбасадори града на Великој Морави, града своје младости.

zgrade
Ћуприја

Незамисливо је како би данас изгледала Ћуприја да већ двадесет година нема Високе медицинске школе. Вероватно би у граду живело мање од 15000 становника, не би биле изграђене многе нове стамбене зграде, мештани не би издавали собе студентима, потрошња би била смањена, средства од пореза би била мања, … град би умирао. То се најбоље уочава када студенти имају распуст или када викендом отпутују у своја родна места – ћупријске улице остану пусте, нема младалачке галаме, све некако утихне.

А онда се поставља гласно питање како да град и школа иду заједно напред? Шта је то што може град да помогне школи? Шта да се уради да се ова школа не угаси или не пресели у Београд?

studentski dom 001
Будући студентски дом
sportski tereni 001
Будући спортски терени
amfiteatar 001
Будући летњи амфитеатар

Будућност школе је да се настави са опремањем школе, да се направе спортски терени, летњи амфитеатар, да се оплемене обале реке Раванице, да се омогући изградња судентског дома са мензом, поликлиником,… Може у Ћуприји да никне и истраживачки центар, летњи кампови младих…

Визија људи од пре двадесет година није завршена. Нови људи настављају са својом визијом.

kabineti 002

kabineti 001
Новопремљени кабинети за практичну наставу

Када ускоро председник државе Александар Вучић дође у Ћуприју да би свечано отворио новоопремљене кабинете за стручну наставу у Високој медицинској школи, биће то подстицај за све запослене у школи и све студенте, да наставе са унапређењем знања и достизањем европских стандарда. Уосталом, знање не познаје границе.

Ћупричанима је Висока медицинска школа потребна и зато јубилеј рада школе јесте јубилеј свих житеља овог града. Промоција школе је промоција Ћуприје. Успех школе је успех Ћуприје.

skola
Поглед на место где треба да буде Студентски дом

3 thoughts on “ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА – ЈУБИЛЕЈ

Add yours

  1. Kad dublje razmislim mozda i zasluzujemo da kao grad i izumremo.Jer,o ljudima koji su svojim velikim entuzijazmom,upornoscu,velikim radom i nadljudskim zalaganjem uspeli da stvore nesto i sebi ostave spomenik besmrtnosti niko nista ne pise niti obelezava.Kao prvo:NISA MUZICKA SKOLA koja postoji zahvaljujuci JOVANU RAKICU,profesoru klavira koji je osnovao skolu i uspeo da se izbori da se sazida zgrada u centru.Tasj isti profesor JOVAN RAKIC je zasluzan i za skolu za MUZICKA TALENTE.Nesto ne cujem da iko pominje dragog profesora RAKICA.Znam da niza ,uzicka skola nosi ime Dusan Skovran,ali da nije bilo JIVANA RAKICA ne bi bilo ni skole.I da posle smrti profesora skola ponese njegovo ime nikoga to vise ne interesuje.A kad je u pitanju moj pokojni skolski drug LJUBA MARIC koji je najzasluzniji za VISOKU MEDICINSKU SKOLU ,po kome su svi pljuvali zbog raznoraznih izmisljenih i neizmisljenih prica,a kada je trebalo da mu se oda priznanje i da ta ista skola koja postoji samo zahvaljujuci njegovom zalaganju ponese njegovo ime ,svi cute.LJUBA MARIC je nas,kao i profesor JOVAN RAKIC ,pa zasto to ne bi bila zahvalnost gradjana ljudima koji su voleli ovaj grad i ucinili velike stvari za njega.Ne bi trebalo da prodju kao dragi CIKA IGOR kome su neki nesavesni i oholi urbanisti srusili najvecu ljubav ZGRADU MUZEJA kod Mikicevog mosta.Krajnje je vreme da Cupricani stave prst na celo i pocnu da misle o ovom gradu i ljudima koji su zaslizili da se pamte stolecima.I ti Dule tu spadas,jer si postao pravi i jedini hronicar CUPRIJE.Hvala ti za sve napisano.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: