Улица – Доктор Семашко

ulica u Cupriji

Жали ми се пријатељ на погрдан назив дела Ћуприје где станује у згради. Каже да му није право што су зграде ружне да ружније не могу бити, али и да „Кинеска четврт“ асоцира на беду и криминал који постоји у предграђима Сан Франциска.

Тешим га да треба да буде поносан што станује у улици Доктора Семашка.

А он ми одговара да нема појма ко је био тај лекар и да је у Ћуприји било и много познатијих и признатијих лекара.

Па добро, било је. И доктор Лазаревић и доктор Митић и доктор Шљивић и доктор Зубовић и доктор Шарановић…. Свако од њих је оставио свој печат у ћупријској болници. Али је зато само један био револуционар и творац здравственог система које су копирале многе државе. Био је то доктор Семашко.

Сахрањен је у центру Москве, на прелепом манастирском гробљу, ако гробље може да буде лепо, где су сахрањени најпознатији и најзаслужнији глумци, писци, војници, политичари…. Поред осталих ту су Чехов, … Борис Јелцин…

Николај Семашко је рођен 1874. године, а умро је 1949. године.

dr Semasko spomenik

Рођен је у наставничкој породици, па није било чудно што је гимназију завршио 1891. године и уписао медицину. Још као студент био је политички активан, хапшен је… постао је лекар 1901. године.

Године 1906. емигрирао је у Швајцарску, живео у Женеви, где се састао са Владимиром Лењином. А већ 1908. године се преселио у Париз, где је радио до 1910.

Након Октобарске социјалистичке револуције Николај Семашко је постао шеф медицинског и санитарног одељења Градског већа Москве. Он је надгледао отварање Лењиновог тела. Под његовим руководством се спроводио рад на борби против епидемије, … Поставио је темеље јавног здравља, створио систем заштите материнства и детињства, и детета и здравља адолесцената….

У времену од 1921. до 1949. године Семашко је био професор, шеф Одељења за социјалну хигијену Медицинског факултета Московског универзитета.

Од 1927. до 1936. године Семашко је био главни уредник Велике Медицинске Енциклопедије.

Поред бављења здравством остао је упамћен и као политичар и револуционар. Од 1913. године Семашко је учествовао у социјалдемократском покрету у Србији и у Бугарској. У Москву се вратио у септембру 1917.

Све набројано можда и није довољно да се једна мала улица у Ћуприји назове по њему, зар не?

И какве везе има доктор Семашко са Ћупријом?

Ех, пре више од 100 година, 1914-1916. године, доктор Николај Семашко је боравио у Ћуприји. Био је и управник ћупријске болнице!

dr Semasko Cuprija
др Семашко, управник болнице у Ћуприји

Испред организације Црвеног крста, као лекар Руске болнице лечио је у Ћуприји. У слободном времену је мештанима у малој кафани „Христо Ботев“ поред Мораве објашњавао стање у свету, а посебно у Царској Русији. Бугарски учитељ Илиев, који је ту био као мобилисани окупаторски војник, помогао му је да из ратом разорене Ћуприје оде у Софију и састане се с Георги Димитровом.

180px-Stamp_Se

И тако, део свог живота доктор Семашко је провео у Ћуприји одакле је захваљујући револуционарном говору и кафанском познанству успео да се врати у Москву док је беснео Први Светски рат и Октобарска Револуција се разбуктавала.

Са дистанце од једног века лако је сада одговорити на питање да ли доктор Николај Семашко заслужује да једна улица у Ћуприји носи његово име.

Аутор:

Душан Стаменковић

2 thoughts on “Улица – Доктор Семашко

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: