ПРОПАДАЊЕ ЋУПРИЈЕ

stari most
Парњача на мосту

 

У феудалној Србији Турци нису бринули о изградњи путева и железнице. Полако су у већем делу 19. века препуштали територију и власт младој држави. Најпре кнез, а од 1882. године краљ, Милан Обреновић је визионарски започео индустријализацију Србије.

Тополивница у Крагујевцу и Сењски мајдан угља су били зачетници нове ере развоја Србије. Воловским запрегама је превожен угаљ из данашњег Сењског Рудника у Крагујевац. Када падне кише и ливаде се претворе у каљуге путовање је знало да се продужи у недоглед. Било је јасно да римски путеви стари скоро два миленијума треба да добију замену.

У свету је проналазак парне локомотиве био прекретница у развоју железнице. Није Србија заостајала за Европом. Траса пруге нормалног колосека између Београда и Ниша – дужине око 250 километара са много тунела и мостова, је изграђена уз помоћ штапа и канапа само за три године, и већ 1884. године кренули су први возови кроз Ћуприју. Најскупљи објекат је био гвоздени мост преко Велике Мораве.

Orijent Ekspres
Оријент Експрес
Helas Ekspres
Хелас Експрес

Почетком овог века створили су се услови да се стара ћуприја замени новим мостом са двоколосечном пругом. Тако је 2006. године направљен пројекат брзе пруге Гиље-Параћин и изградња је започета одмах након тога. Због бакротства „Алпине“ из Аустрије, нови мост је пуштен у саобраћај скоро десет година после почетка пројектовања.

brza pruga
брза пруга Гиље-Змич

Стари гвоздени железнички мост између Остриковца и Ћуприје је већ у октобру 2015. године остао без железничких шина. Данас је конструкција моста потпуно огољена, више ни пешаци не могу да га користе. Пропадање ове ћуприје је неминовно.

skidanje sina
демонтирање колосека
Cuprija zeleznicki most
Отписани железнички мост

А да ли је баш морало да буде тако?

Било је довољно времена од далеке 2006. године да се утврди потреба претварања железничког у друмски мост.

CIP
Потписи пројктаната

У данашњем реду вожње из Ћуприје ка старој железничкој станици у Београду иде само један воз дневно. Остали возови пролазе поред Ћуприје не смањујући брзину од 120 километара на сат.

red voznje
Ред вожње

И као што се нисмо потрудили да имамо железничку станицу на новој траси пруге, а гле апсурда село Мијатовац има, тако пропуштамо и прилику да прекоморавска села Јовац, Дворицу и Остриковац вежемо друмским путем за седиште општине. Становници ових шумадијских села сада имају краћи пут до Јагодине, него ли до Ћуприје.

Птица злослутница указује на центар града, на запуштене зграде Дома ЈНА, Модне куће 22. Децембар, Робне куће Меркатор, Синђелића, …. а за три године и зграде из 19. века у којој више неће да буде жагора основаца.

skola
зграда из 19. века

Можемо ли да предвиђамо будућност или увек морамо да чекамо скрштених руку да нам се догоди нешто „непредвиђено“?

Мора ли пропадање железничке ћуприје да буде најава пропадања Ћуприје?

Не знам одговор, а ви, знате ли га ви?

 

Аутор:

Душан Стаменковић

Дипломирани саобраћајни инжењер

Admin SRB 1949

One thought on “ПРОПАДАЊЕ ЋУПРИЈЕ

Add yours

  1. Jedini čovek koji je ostavio nešto vidljivo je moj pokojni školski drug dr.Ljuba Marić.Bez obzira na sve izmišljene i istinite priče o njemu i njegovom radu iza njega je ostala Visoka medicinska škola kao spomenik jednom upornom čoveku da ovaj grad ima jednu takvu školu.Ta škola bi trbalo da nosi njegovo ime,jer on to zaslužuje.A mnogo onih drugih koji su sedeli u fotelji predsednika opštine,a nisu hteli ili umeli da urade nešto korisno za ovaj grad treba baciti u zaborav.Nažalost Ćuprija nije imala tu sreću da ima još više dr.Ljubomira.Da ga DOS nije smenio naš Medicinski centar bi sada,umesto što je Opšta bolnica,bio bi Klinički centar.Da li se neko seća koga su prvo smenili opštinski čelnici posle 5.oktobra???? Direktora dečijih vrtića Kostu Bireševa samo zato što je bio član SPS a.Mislim da u to vreme Ćuprija nije imala poštenijeg i odgovornijeg direktora .Što znači da sve dok ovaj grad vode političko privatni interesi,a ne ljubav prema njemu propadaćemo istim tempom kao i do sada.Ljubav je jedini pokretač da se u nečemu uspe.Spomenik ravnodušnosti i nebrige za grad su :Fabrika šećera,Štamparija Mladost,Kolonija fabrike šećera i mnogo drugih zgrada.Umesto da gradimo mi samo razgrađujemo.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: