ЋУПРИЧАНИН И ПУКОВСКА РАТНА ЗАСТАВА

Сто година је прошло од завршетка Великог рата и свака варош тражи део своје историјске улоге у том за Србе победоносном сукобу. Актуелне су свакодневне полемике да ли је после победе Србија морала да буде Велика Србија или је југословенски дух наша судбина.

Уочи Великог рата  на дан 30. 11. 1911. краљ Петар I уручио је комадантима пукова укупно 51 пуковску заставу. Артиљерци немају своје заставе из простог разлога што они не јуришају као пешадинци и коњаници. У Војном музеју у Београду се данас чува 46 пуковских застава, а у Војном музеју у Паризу још једна. Где се налазе још четири заставе?

zastava

Познато је да српски војници нису изгубили ниједну своју ратну заставу, иако су немачки војници желели да имају такав ратни трофеј. Узалуд се немачки цар Вилхелм надао поклону од генерала Мекензија.

muzej

Откуд онда да данас у Војном музеју у Бечу постоји ратна застава 2. Коњичког пука „Цар Душан“ првог позива?

Загонетку је направио један Ћупричанин – Душан Матић.

Dusan Matic

Познати француски трговац антиквитетима Рене Џонсон и Ћупричанин Душан Матић су успешно трговали српском ратном заставом давне 1966. године. Тада је Душан Матић, који је као дечак прешао преко албанских планина, а затим се школовао у Греноблу, Ници и у Паризу, откупио ратну заставу. Овај српски дечак, официр и носилац „Легије части“, неколико година касније продао је ратну заставу париској антикварници која је на аукцији 2014. године за 15.000 евра продала ратну заставу Војном музеју из Беча.

zastava ratna

До сада се мало знало да је Ћупричанин, песник, мислилац, преводилац, романсијер, есејиста и прозаиста, један од покретача надреализма у српској књижевности, песник и с интелектуалним и филозофским тежњама, академик проф. др Душан Матић (1898-1980), француски ђак, познатији и признатији у свету него у свом родном граду, на стогодишњицу од почетка Великог рата, на посредан начин омогућио да ратна застава ипак доспе у Беч. Оно што није успело генералу Мекензију у рату, решено је на аукцији у Паризу за само 15.000 евра.

Legat

фотографија – аутор текста у „Матићевој соби“ у Ћуприји

One thought on “ЋУПРИЧАНИН И ПУКОВСКА РАТНА ЗАСТАВА

Add yours

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Направите веб-место или блог на WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: