ЗАБОРАВЉЕНИ – МОШТАНИЦА

Mostanica i Krusar
Моштаница

Административне границе су се често мењале у Србији. Ваљда тако треба да буде.

Некада су под ћупријском влашћу била многа села која данас припадају Параћину, Деспотовцу, Свилајнцу или Јагодини. Исто тако су нека данашња ћупријска села припадала судседним општинама.

Постојала су и села којих више нема. Највише је у сећању село Жировница. Ћуприја је управо настала спајањем оближњих села Жировница, Мућава и Мрчевац.

1822 sela koja su nestala
1822. година

Нека села су, као Сење, Јовац, Супска, Глоговац…., настала спајањем Доњег и Горњег Сења или Доњег и Горњег Јовца, односно Доње и Горње Супске или Горењег и Доњег Глоговца…

Поједина насеља попут Андровица, Миросава, Мућава, Чимари, Моштаница… избледела су из сећања.

carigradski drum tekst
Цариградски друм

 

За Цариградски друм сви су чули и већина људи верује да је траса Цариградског друма ишла данашим путем од Јагодине, преко Ћуприје до Параћина. У стварности Цариградски друм је ишао од цариграда према Нишу, а онда ка Ражњу и Параћину поред Лебине и Текије. Од Параћина до Ћуприје пут је ишао приближно као и данашњи пут. Међутим, у Ћуприји се Цариградски друм рачвао на три правца.

Забележено је да је један крак Цариградског друма од Ћуприје ишао на исток до насеља Миросава, Чимари и Моштаница, а затим преко Великог Поповића, Медвеђе и Седлара до Свилајнца и даље ка Смедереву и Београду.

Други крак је од Ћуприје био усмерен на север према данашњем селу Супска (пре осам хиљада година ту се налазило насеље Стублина), па даље ка Медвеђи и Свилајнцу.

Трећи крак је од Ћуприје ишао ка Јагодини и даље ка Баточини, данашњој Смедеревској Паланци, па према Врчину и Београду.

Дакле, погрешно је сматрати да је Цариградски друм од Јагодине ишао ка Крагујевцу, Тополи, па према Београду.

Mirosava Čimari i Moštanica
Рачвање Цариградског друма

Тек средином деветнаестог века почела је изградња правих путева у Србији, са туцаничком подлогом, шанчевима за воду и дрвеним мостовима преко јаруга, потока и река.

Да није било Цариградског друма којим су се кретали разни европски путописци, не би остала забележена имена многих насеља у Србији. Наравно, неизбежно сведочење су и пореске књиге Турака и Аустроугара, па касније и Србије.

О селу Моштаница скоро да и нема података.

Данас се зна да постоји поток са именом Моштаница, који пролази кроз село Крушар и разлива се у поље на десној обали Велике Мораве.

MOSTANICA Detalja sa vojne karte

Према првој правој војној карти, коју су за потребе Србије направили Аустроугари, евидентиране су куће на месту у чијој се близини налази данашња црква у селу Крушар. А тада су куће у Крушару биле ближе реци Великој Морави.

Пут од Моштанице је ишао према селу Дражмировац, а не према селу Глоговац, као данас. У близини Моштанице налазило се и насеље Чимари.

Mostanica djeneralska karta
Ђенералска карта

Много касније је дошло до изградње кућа у селу Крушар, па је тако настало и спајање са насељем Моштаница.

На данашњим војним картама нема више Моштанице.

Krusar i Mostanica
Крушар на топографској карти

Било би добро да остану забележени подаци о сада заборављеним српским насељима на подручју општине Ћуприја. Неспорно је да римско каструм Хореум Марги треба истраживати, али због тога је још већа потреба да се истражује и српско порекло.

Mostanica i ostala sela
Некада села у околини Ћуприје

2 thoughts on “ЗАБОРАВЉЕНИ – МОШТАНИЦА

Add yours

  1. Још једна у низу лепих и корисних прича које нам Дуле дарује.Они који воле ово што Дуле ради вероватно су свесни да је ово један рударски посао .Од вишка знања глава не боли,али од гомиле глупости које нам сервира телевизија добија се дијареја(да будем фина)И зато ХВАЛА ДО НЕБА за све до сада написано.

    Liked by 1 person

Оставите коментар:

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create a website or blog at WordPress.com

Горе ↑

%d bloggers like this: